Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expressen satte fart på bussåkandet

Sedan Malmlexpressen började köra har bussresandet gått upp radikalt. Foto: Malmö Stad.

Sedan Malmlexpressen började köra har bussresandet gått upp radikalt. Foto: Malmö Stad.

Sedan trafiken med Malmöexpressen i Malmö inleddes i juni förra året har bussresandet i Malmö ökat kraftigt enligt de resandemätningar som Region Skåne och Malmö stad har låtit göra.

Resandemätningen från oktober 2014 visade att antalet resenärer i riktning Västra hamnen ökade med 30 procent (cirka 400 personer) jämfört med den tidigare stadsbusstrafiken på samma sträcka i oktober 2013. I motsatt riktning var ökningen 23 procent.

Ökningen fortsatte därefter. Mellan oktober 2014 och mars i år var det ytterligare 16 procent fler som åkte med Malmöexpressen.

– Förberedelserna för Malmöexpressen var en av Malmös största satsningar förra året. Busslinjen förbinder stadens östra och västra delar och är därför både en viktig symbol och en förutsättning rent praktiskt för att fortsätta bygget av den socialt hållbara staden. Jag är upprymd över det ökade resandet på sträckan . Satsningen ger utdelning, säger Milan Obradovic (S) ordförande i tekniska nämnden, Malmö stad.

Den 24 meter långa spårvagnsliknande bussen trafikerar sedan juni 2014 sträckan Stenkällan-Västra hamnen på Sveriges första BRT-liknande linje – även om framkomligheten på vissa sträckor har kompromissats bort.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)