Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kontaktlös elbusslinje i Berlin i sommar

Berlins linje 204 körs idag med konventionella dieselbussar som i sommar ersätts av kontaktlöst laddade elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Berlins linje 204 körs idag med konventionella dieselbussar som i sommar ersätts av kontaktlöst laddade elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Berlin blir i sommar första europeiska storstad med en ordinarie busslinje som körs med induktivt, dvs kontaktlöst, laddade elbussar. Då kommer dagens dieselbussar på linje 204 att ersättas med emissionsfria och tysta elbussar som snabbladdas kontaktlöst vid ändhållplatserna. Den teknik som används är Bombardiers Primove som bygger på att bussarna laddas automatiskt när de befinner sig över en särskild laddplatta som är nersänkt i gatan.

Linje 204 går genom stora delar av centrala Berlin, från Bahnhof Zoo till Südkreuz i den södra delen av den tyska huvudstaden. Idag trafikeras den av konventionella, dieseldrivna stadsbussar, men från i sommar kommer den att trafikeras av fyra Solaris Urbino electric, en buss som idag redan finns i ett trafik i ett flertal städer i Europa.

Kort innan påsk byggdes den första laddstationen vid ändhållplatsen på Hertzallee intill Bahnhof Zoo. Plattan är fem meter lång, två meter bred och 25 centimeter tjock samt väger sju ton. Den täcks av ett betongskikt. Förutom ytterligare en laddstation vid den andra ändhållplatsen kommer en laddplatta att finnas i bussdepån.

Batterierna på 200 kWh snabbladdas på några minuter vid ändhållplatserna på linjen som tar cirka 23 minuter att köra.

Laddningen sker automatiskt när bussen står över laddplattan. Från bussens undersida sänks en mottagarplatta ner och den induktiva energiöverföringen inleds. Denna är helt ofarlig för förare, passagerare och förbipasserande, även för personer med pacemaker.

Drivlinan på bussarna kommer från Vossloh Kiepe.  Bussarna är nästan identiska med de Solaris Urbino electric som sedan våren 2014 trafikerar en linje i den tyska staden Braunschweig.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

 1. Ulo har tydligen ingen aning om vad han skriver om, vilket återspeglas i de flesta artiklar han skriver.

  Det heter inte 200 kilomwatt, det heter 200 kilowatt.
  Dessutom mäts inte kapacitet i kilowatt, utan i Ampere-timmar (Ah)!
  Momentant uttag mäts i Ampere, vilket i kombination med spänningen (Volt) ger effektuttaget (Kilowatt).

  Och då är jag inte ens utbildad elektriker…

  Dessutom är det otroligt korkat att mellanlagra energi i bussen i stället för att köra på tråd. Förlusterna, om man räknar in alla led, är så stora att man knappast gör miljön en tjänst, särskilt inte i Tyskland där man producerar elektricitet med i huvudsak kolkraft!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)