Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya bussar står sedan månader

Gasfria bussar i Luleå. Foto: Ulo Maasing.

Gasfria bussar i Luleå. Foto: Ulo Maasing.

De levererades innan jul men är fortfarande inte i trafik, de hittills fem nya Scania gasbussar som Luleå Lokaltrafik (LLT) har beställt. Det fattas gas att köra dem med – en företeelse som en rad städer under de senaste åren har råkat ut för. I bästa fall kommer bussarna i trafik den här veckan, men då kommer bussarna inte att köras på biogas utan på norsk fossil naturgas som hämtas från Boden, skriver Norrbottens-Kuriren.

Bodens kommun är idag den enda kommunen i Norrbotten som producerar biogas för fordon. Luleås planerade anläggning är försenad och kommunen räknar med att vara igång fullskaligt efter midsommar.

Luleå har beställt cirka 70 kommunbilar för drift med såväl biogas som med konventionellt drivmedel förutom de fem bussarna som står i garage. Målet är ett driva en stor del av bussparken och ett par hundra kommunbilar med biogas från Luleå.

LLT:s bussar har inte kunnat köras på den norska naturgasen därför att tankningsstationen vid bussföretaget ännu inte har godkänts av räddningstjänsten.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)