Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Resenärsforum om Stockholmsbussar: ”Som i en diktatur”

I det trafikavtal för innerstadsbussarna i Stockholm som började gälla i somras har operatören Keolis fått ett stort ansvar för planering av trafik och linjenät. Foto: Ulo Maasing.

I det trafikavtal för innerstadsbussarna i Stockholm som började gälla i somras har operatören Keolis fått ett stort ansvar för planering av trafik och linjenät. Foto: Ulo Maasing.

Organisationen Resenärsforum kräver att genomförandet av det nya, omdebatterade busslinjenätet i Stockholm skjuts upp. Först måste ett samråd med resenärerna göras. ”Att ändra bussnätet i Stockholms innerstad är inte något som kan göras plötsligt och nästan utan förvarning. Den sortens planering hör hemma i en diktatur”, skriver Resenärsforum på sin hemsida.

Den stora omläggning som ska göras av busstrafiken i Stockholms innerstad har enligt Resenärsforum kommit till i strid med kollektivtrafiklagen, utan samråd med resenärerna.

Organisationen är starkt kritisk till SL, dvs Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

– Trafikförvaltningen har av allt att döma arbetat med dessa planeringsfrågor under en längre tid, dock utan att informera resenärernas organisationer. Vid förfrågan har inget material lämnats ut till resenärerna. Att hålla resenärerna utanför på det sätt som Trafikförvaltningen här har gjort är kan inte accepteras. Kollektivtrafiklagen föreskriver samråd, inte bara med kommunerna utan med resenärer och näringsliv, hävdar organisationen.

I det nya trafikavtal som började gälla för innerstadsbussarna i Stockholm i somras har ansvaret för att planera det nya linjenätet lagts ut på entreprenören Keolis, som i sin tur ska få godkänt på förändringarna från Trafikförvaltningen/SL.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Ja, det var väl en av dom mest dummaste kommentarerna någon fällt tror jag i samband med än förändring.
    ”Resenärerna skall säga sitt” låter direkt löjligt.

    Det finns ett antal miljoner resor i SL-trafiken, och precis lika många åsikter. Skulle resenärerna ”säga sitt först” så skulle det aldrig någonsin bli någon ändring eller förbättring alls nånstans….det skulle ju inte kunna genomföras att ha en busslinje på varenda gata.

    Förändringen har varit känd en längre tid, så även innan besluten fattades, och det är inget nytt, så någon diktatur är det väl knappast?

    Det är naturligt i en förändring att samtidigt som många får det bättre, så får en del ett sämre utbud. Pengarna räcker inte till allt och alla – det fungerar så överallt i alla verksamheter, så inget konstigt med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)