Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbuss öppnar för litterära upplevelser

De nya elhybridbussarna på linje 73 i Stockholm bjuder på lyrik med kända författare. Foto: Ulo Maasing.

De nya elhybridbussarna på linje 73 i Stockholm bjuder på lyrik med kända författare. Foto: Ulo Maasing.

Buss 73 i Stockholm kommer att blir rena litteraturbussen tack vare att den körs på el större delen av linjesträckningen. En rad kända författare kommer att på bussen läsa högt ur noveller som är specialskrivna för sammanhanget, något som på grund av ljudnivån vore svårt på en gas- eller dieseldriven buss. Bakom den litterära satsningen står Vattenfall, och det hela ingår i en kampanj från Vattenfalls sida, Lyrik på Buss 73.

Tillsammans med Volvo, Keolis och SL har Vattenfall etablerat linje 73 som ett led i att skapa energismarta lösningar för ett hållbart samhälle.

Det är den första linje där elhybridbussen nästan hela vägen går på el, genom att snabbladdningsstationer med hög effekt finns utplacerade vid busslinjens ändstationer: Ropsten och Karolinska. Stationen i Ropsten är redan på plats och efter sommaren förväntas stationen vid Karolinska vara igång. Införandet av eldrivna bussar blir ett nytt steg för en tyst och ren miljö i Stockholm. Initiativet ingår i ZeEUS-projektet med stöd från EU.

– Vårt långsiktiga mål är att städer ska bli avgas- och bullerfria. Därför satsar vi på att elektrifiera vägtransporter genom att erbjuda smarta laddlösningar. På så sätt får vi tystare miljöer som människor lättare kan trivas i, säger Mattias Tingvall, chef Affärsutveckling på Vattenfall.

De författare som medverkar med sina verk på linje 73 är Sigge Eklund, Viveca Lärn, Daniel Boyacioglu, Björn Ranelid, Sandra Beijer och Mian Lodalen.

Enligt Vattenfall har det inte varit svårt att få med författarna på initiativet.

– Skälet till att jag velat vara med på detta är just den här prylen som färdas mot framtiden, säger Björn Ranelid.

– Jag har åkt otroligt mycket buss i mitt liv. Jag har också skrivit mycket på bussar. Det har hänt att jag gått på bussar bara för att åka runt och skriva. Jag skulle säga att 70 procent av min första roman är skriven på bussar, säger Sigge Eklund.

– När jag började skriva insåg jag att jag ville fokusera på ljuden i staden. Inte bara bruset, skrålen och dånen och det som är enerverande och stressande, utan också de där ljuden som vi kan höra om vi lyssnar riktigt noga, säger Mian Lodalen.

Linje 73 går genom norra delen av Stockholms innerstad, från Ropsten, via Östra station, Odenplan och till Karolinska institutet.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Här på Teneriffa har vi grön ljus i år, 2022 för 120 st hybridbussar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)