Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal applåderar ministerutspel

Oskar Taxén, jurist vid fackförbundet Kommunal: Vi välkomnar regeringens tydliggörarnde. Foto: Ulo Maasing.

Oskar Taxén, jurist vid fackförbundet Kommunal: Vi välkomnar regeringens tydliggörarnde. Foto: Ulo Maasing.

Vid upphandlingar av kollektivtrafik ska personalen få behålla sina jobb även om en ny entreprenör tar över. Det förklarade civilminister Ardalan Shekarabi(S) på torsdagen. Hans uttalande har fått fackförbundet Kommunal att applådera.

–Det är inte rimligt att man vid varje upphandling måste söka sitt jobb igen. Det betyder att man sätter den svenska arbetsmarknadsmodellen ur spel. Det som behövs är att vi ger rätt stöd till kommuner och landsting. De måste känna att de i upphandlingar kan verka för goda villkor för personalen, sa civilminister civilminister Ardalan Shekarabi i TV:4 ekonominyheter på torsdagskvällen.

– Detta är en stor seger för Kommunals medlemmar inom kollektivtrafiken. I upphandlingsunderlaget inom kollektivtrafik ska det finnas krav på att tillträdande entreprenör övertar personalen med bibehållna villkor. Vi är otroligt glada över att regeringen tar ett krafttag kring frågan som berör tryggheten för tusentals av Kommunals medlemmar. Vi har drivit frågan länge och nu ser vi att arbetet ger resultat, säger Per Holmström, förste vice ordförande Kommunal.

– Kommunal välkomnar att regeringen nu tydliggör att det är möjligt att ställa dessa krav, och ger den nya upphandlingsmyndigheten i uppdrag att visa hur man ska göra. Därför förväntar vi oss att kravet kommer finnas med i samtliga upphandlingar framöver, säger Oskar Taxén, jurist på Kommunal.

– Kommunal har ställt krav på att entreprenörer som vinner anbud i kollektivtrafiken ska ta över de anställda. Det är ett fullt legitimt och lagligt krav att ställa i en upphandling, något som Kommunal aktivt arbetar med att informera Sveriges landsting om. Därför är det glädjande att regeringen drar samma slutsats som Kommunal, avslutar Oskar Taxén.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)