Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL-chefen får gå

Får gå: Anders Lindström. Foto: Stockholms läns landsting.

Får gå: Anders Lindström. Foto: Stockholms läns landsting.

Anders Lindström kommer att skiljas från sin tjänst som chef för Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting och vd för SL. Storstockholms Lokaltrafik samt Waxholmsbolaget. Uppgifterna att Lindström får sparken bekräftas nu från fackligt håll.

Han kommer inte att få något avgångsvederlag. Det erfar Dagens Nyheter.

Uppgiften att Lindström får gå bekräftas för Aftonbladet av fackförbundet Seko i Stockholm.

– Trafiknämnden har inte förtroende för honom längre, säger Johnny Nadérus, vice ordförande på Seko Stockholm till Aftonbladet.

Lindström greps av polis på Hongkongs flygplats förra torsdagen, misstänkt för att ha stulit en korthållare i en butik. På tisdagen dömdes han av en domstol i Hongkong för stöld och ålades att böta närmare 6000 kronor. Anders Lindström återkom till Stockholm på onsdagsmorgonen.

I Hongkong träffade Lindström också MTR, det företag som kör Stockholms tunnelbana och som förutsätts  vara anbudsgivare i den stora pendeltågsupphandlingen i Stockholms län som just nu är inne i sin slutfas. Affären väntas var värd 30 – 40 miljarder kronor.

På tisdagseftermiddagen fick ledamöterna av trafiknämnden i Stockholms läns landsting information om ärendet. De hade inte känt till Lindströms Hongkongresa tillsammans med tv andra SL-chefer och MTR:s svenske vd.

Toivo Heinsoo, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting. Foto: Erja Lempinen.

Toivo Heinsoo, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting. Foto: Erja Lempinen.

Landstingsdirektören Toivo Heinsoo har uppgett att han känt till att Lindström skulle till Hongkong, men inte syftet med resan. Så fort det blev känt att Lindström gripits av polis i Hongkong skiljde Heinsoo Anders Lindström tills vidare från sin tjänst.

Enligt sitt anställningsavtal har Lindström rätt till ett avgångsvederlag om två årslöner, närmare fyra miljoner kronor. Men DN uppger att landstinget hänvisar till en förtroendeklausul som gör att man inte behöver betala ut någon fallskärm.

Anders Lindström har varit vd för SL sedan vintern 2012. Han tog över efter den tillfälliga vd:n Madeleine Raukas som i sin tur ledde SL sedan sommaren 2011. Raukas fick rycka in sedan dåvarande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm(M) tvingat den dittillsvarande SL-chefen Göran Gunnarsson att avgå.

Svenska Dagbladet kunde då avslöja att Wennerholm tvingade Gunnarsson att gå sedan ett tjänstemannaförslag om utbyggnaden av spårväg City i Stockholm hade kommit till medias kännedom. Förslaget avslöjades för SvD den 18 juni 2011 av projektledaren Gabriella Burel.

Wennerholm och hans allianskollegor i trafiknämnden flög i taket, men Gunnarsson försvarade sina medarbetares grundlagsskyddade rätt att tala med medierna. Gunnarssons försvar av grundlagen blev hans fall.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)