Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

30 000 i skadestånd för kränkande bussförare

Skånetrafiken betalar 30 000 kronor i skadestånd till en kvinna som kränkts av en bussförare. Arkivbild: Ulo Maasing.

Skånetrafiken betalar 30 000 kronor i skadestånd till en kvinna som kränkts av en bussförare. Arkivbild: Ulo Maasing.

En kvinnlig busspassagerare i Skåne får 30 000 kronor i skadestånd av Skånetrafiken sedan en bussförare har skällt ut henne, kallat henne för diverse könsord och försökt rycka åt sig kvinnans mobiltelefon. Det var tidigare i år som kvinnan bad en bussförare att lägga undan sin mobiltelefon under en färd mellan Höllviken och Malmö.

Kvinnan reagerade på att bussen svajade på vägen och såg att föraren knappade på sin mobiltelefon. Hon bad vänligt föraren att lägga undan mobilen, men föraren blev arg, gjorde en kraftig inbromsning på motorvägen och fortsatte att köra och knappa på mobilen.

Det hela upprepades och när föraren fortsatte på samma sätt gick kvinnan framåt i bussen för att filma förarens beteende. Föraren kontrade med att bromsa och gasa för att få kvinnan att falla. Han försökte också rycka till sig hennes mobiltelefon. När bussen slutligen stannade skällde föraren ut kvinnan och kallade henne för olika könsord.

Först medgav Skånetrafiken att föraren hade uppträtt olämpligt. Man fick ta emot sex anmälningar om händelsen, men kvinnan hade också vänt sig till diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde Skånetrafiken.

Skånetrafiken förnekade först att det handlade om diskriminering, men sedan DO lämnat in sin stämning tänkte man om och gick med på att i en förlikning betala 30 000 kronor till kvinnan.

Efter händelsen slutade kvinnan att åka buss.

– Men jag har faktiskt börja åka lite smått till jobbet igen. Och jag måste säga att det är en stor skillnad, trevliga chaufförer och inga mobiler, säger hon till Sydsvenskan.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. 30 000 i skadestånd för kränkande bussförare | Sveriges Förenade Bussförare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)