Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybridledbussar från Volvo i Göteborgstrafiken

GS Buss har satt sju Volvohybridledbussar i trafik på stomlinje 17 i Göteborg. Foto: Volvo.

GS Buss har satt sju Volvo hybridledbussar i trafik på stomlinje 17 i Göteborg. Foto: Volvo.

Göteborgs Spårvägars bussföretag, GS Buss AB, har satt sju hybridledbussar från Volvo i trafik på stombusslinje 17 i Göteborg. Företaget har sedan 2012 ett trettiotal tvåaxliga Volvohybrider i trafik och dessa kompletteras nu med hybridledbussarna.

Volvos hybridledbuss i Göteborg har plats för cirka 140 passagerare.

– Med de nya bussarna har vi möjlighet att ta många resenärer per tur. Samtidigt innebär tillskottet att vi också kunnat öka turtätheten på linjen. Under högtrafik avgår nu en buss var fjärde minut.

– Vi har väldigt positiva erfarenheter av Volvos hybridbussar. De kombinerar goda miljöegenskaper med en bra totalekonomi, är tysta, rena och drar lite bränsle. Dessutom är de driftsäkra och omtyckta av både förare och resenärer, säger Bernt-Erik Johansson, affärsenhetschef på GS Buss.

De nya ledbussarna är utrustade med samma väl beprövade drivlina som de tvåaxliga hybridbussarna, där elmotor och dieselmotor kan användas tillsammans eller var för sig. Energin som genereras vid motorbromsning lagras i bussens batteripaket och ger ström till elmotorn. Vid hållplatserna drivs bussen tyst och avgasfritt på el. Volvos hybridledbuss drar cirka 30 procent mindre bränsle än en konventionell dieselbuss.

Totalt finns nu 74 elektrifierade Volvo-bussar i trafik i Göteborg. Här ingår också de tre helt eldrivna konceptbussar som används inom ramen för samarbetet ElectriCity. Globalt har Volvo Bussar hittills sålt över 2200 elektrifierade bussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)