Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ingen kilometerskatt för bussar

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, fick klart besked på tisdagen: Det blir ingen kilometerskatt för bussar. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, fick klart besked på tisdagen: Det blir ingen kilometerskatt för bussar. Foto: Ulo Maasing.

Det blir ingen kilometerskatt för bussar, något som bussbranschen i Sverige har oroat sig för skulle kunna bli fallet. ”Bussar ska inte omfattas av en möjlig framtida vägslitageavgift” , förklarade Vilhelm Andersson, ordförande i den nya offentliga utredningen om avståndsbaserad vägslitageavgift (kilometerskatt) vid en hearing i regeringshögkvarteret i Rosenbad på tisdagen.

Wilhelm Andersson gjorde sitt uttalande på en direkt fråga från Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag. Han baserade sitt uttalande på utredningens direktiv, skrivna av regeringen.

Utredningen ska redovisas den 9 december 2016. Målsättningen är att ta fram förslag på skattelagstiftning som omfattar tunga lastbilar registrerade både i Sverige och utomlands.

– Det är positivt att regeringen lyssnat på oss i bussbranschen i den här frågan och vill undanta bussar från en ny vägslitageavgift. Däremot tycker vi regeringen tänker fel när man nu höjer och dessutom indexreglerar drivmedelsskatterna, kommenterar Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)