Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmöexpressen rensade luften

Sedan Malmöexpressen började sin trafik har luften på den hårt belastade Amiralsgatan i Malmö blivit bättre. Foto: Malmö stad.

Sedan Malmöexpressen började sin trafik har luften på den hårt belastade Amiralsgatan i Malmö blivit bättre. Foto: Malmö stad.

Luftkvaliteten på en av Malmös huvudgator, Amiralsgatan, har blivit bättre sedan busslinje 5 – Malmöexpressen – började rulla i juni 2014. Kvävedioxidhalterna har minskat med åtta procent visar en rapport som miljöförvaltningen I Malmö tagit fram.

Halterna av kvävedioxid har på Amiralsgatan under många år varit högre än gällande miljökvalitetsnormer. Trafiken längs med Amiralsgatan har varit mycket intensiv, men under senare år har trafikflödena på gatan minskat. Det har varit en medveten satsning på ökad framkomlighet för kollektivtrafiken.

En av satsningarna för att minska luftföroreningarna har varit Malmöexpressen som började köra i juni 2014. Sedan Malmöexpressen startade har trafikflödet på Amiralsgatan minskat med cirka 2500 fordon per dygn. Malmöexpressen trafikeras med gashybridbussar som har betydligt lägre avgasemissioner än andra bussar som trafikerar i eller till och från Malmö.

Utöver Malmöexpressen har det införts separerade bussfiler på Amiralsgatan, vilket också bidragit till minskade trafikvolymer.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)