Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nordiska bussföretag vill minska EU-byråkrati

EU-flaggaSveriges Bussföretag har tillsammans med övriga nordiska bussbranschorganisationer börjat bearbeta EU-kommissionen, både direkt och via den internationella vägtransportunionen IRU. Målet är få EU att avskaffa kontrolldokument för tillfällig internationell busstrafik inom Europa.

I de nordiska länderna togs kontrolldokumentet bort för nästan tio år sedan utan att något led har haft några problem.

– Både våra medlemmar i bussbolagen och kontrollerande myndigheter har blivit av med en onödig administrativ process som endast drivit kostnader i olika led, konstaterar Mikael Persson, ansvarig för frågor som gäller turist- och beställningstrafik på Sveriges Bussföretag.

Organisationen har nu skrivit till EU:s transportkommissionär Violeta Bulic och begär att kontrolldokumentet ska avskaffas i hela Europa.

– Erfarenheten av att avskaffa dokumentet i Norden har minskat byråkratin och ökat flexibiliteten för busstrafiken inom de nordiska länderna. Kontrollmyndigheterna har också välkomnat förändringen. Polisen och andra kontrollmyndigheter önskar inte längre att bussföretagen medför kontrolldokumenten inom EU, skriver Sveriges Bussföretags vice vd Anna Grönlund till EU:s transportkommissionär.

– EU:s inre marknad har funnits i över 20 år. På en sådan marknad ses kontrolldokumenten som en rest från ett avlägset förflutet.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)