Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya bromstester efter bussolycka i Lund

BlaljusBromsarna på den skenande olycksbussen från Bangatan i Lund i februari har genomgått nya tester på direkt order från kammaråklagare Stefan Waern, skriver Sydsvenskan. Föraren av olycksbussen är på sannolika skäl misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Olyckan inträffade på kvällen den 6 februari. En person omkom och tre skadades svårt när en buss skenade längs trottoaren på Bangatan i Lund. Olyckan inträffade samtidigt som en hetvattenläcka orsakade tät dimma i centrala Lund.

Bussen körde på trottoaren i 45 kilometer i timmen. Föraren har hela tiden hävdat att ett tekniskt fel gjorde att han var hjälplös när bussen skenade. Tester som polisen gjorde under utredningsarbetet visade dock inte på några tekniska fel.

Efterhand framkom dock uppgifter som polisen inte hade tagit upp i sin utredning, nämligen en liknande händelse med samma busstyp i Stockholm några år tidigare, dock utan allvarliga konsekvenser.

Bland annat mot den bakgrunden beslutade åklagaren att ytterligare bromsprov skulle göras innan han beslutar om han ska åtala föraren som är i 60-årsåldern.

– Vi gjorde en förnyad bromstest på bussen med andra tekniker. Det var mitt eget beslut och jag var själv på plats. Testresultaten kom för några dagar sedan. Nu ska den misstänkte delges uppgifterna och sedan kommer beslut om åtal, säger kammaråklagare Stefan Waern till Sydsvenskan.

Olycksbussen från Lund är åter i trafik i Sydskåne, som en av 65 likadana bussar som bolaget Nobina kör för Skånetrafikens räkning uppger tidningen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)