Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Proteststorm mot höjda busstullar i Rom

De planerade kraftiga höjningarna av busstullar i Rom möts av en proteststorm från researrangörer. Foto; Ulo Maasing.

De planerade kraftiga höjningarna av busstullar i Rom möts av en proteststorm från researrangörer. Foto; Ulo Maasing.

Den drastiska höjning av infartsavgifterna för turistbussar till centrala staden som Rom planerar att genomföra nästa år möts nu av en massiv proteststorm från researrangörer. Branschorganisationen ETOA, European Tourism Association, protesterar nu mot planerna på en femfaldig ökning av busstullarna i Rom till 1000 euro per buss och dag, dvs cirka 9 300 SEK.

ETOA är branschorganisation för bland annat arrangörer med europeiska destinationer på programmet och har cirka 750 företag som medlemmar.

Organisationen anser att den planerade höjningen av busstullarna från 200 till 1000 euro är bortom alla proportioner.

Man anser att höjningen hotar redan ingångna avtal och utgör ytterligare en kostnad som gör Rom till en både dyr och oförutsägbar destination. Med bara kort varsel har redan hotellskatten fördubblats, framhåller ETOA som har räknat ut att en besökare som ingår i en grupp på 40 personer och bor på ett fyrstjärnigt hotell med de nya avgifterna kommer att få betala 33 euro (308 SEK) i lokal skatt per person och natt.

ETOA:s vd Tom Jenkins skräder inte orden.

– Turistbussar är en form av kollektivtrafik. De tar lika mycket plats som två personbilar och har utsläpp som fyra, men tar upp till 57 passagerare. Roms agerande är ondskefullt och irrationellt, säger han.

På måndagen anslöt sig också den tyska bussreseorganisationen RDA liksom EACT (European Alliance for Coach Tourism) till den starkt växande protestkören mot Roms planer.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)