Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Straffskatt på elbussar även i Danmark

Både i Danmark och Sverige straffbeskattas elbussar. Nu kräver den danska bussbranschorganisationen ändrade skatteregler för elbussar, precis som den svenska har gjort tidigre. Bilden visar en elbuss på linje 55 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Både i Danmark och Sverige straffbeskattas elbussar. Nu kräver den danska bussbranschorganisationen ändrade skatteregler för elbussar, precis som den svenska har gjort tidigare. Bilden visar en elbuss på linje 55 i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som eldrivna bussar för stadstrafik är på snabb frammarsch straffbeskattas elströmmen för busstrafik i Danmark, liksom i Sverige. Nu kräver den danska bussbranschens organisation Danske Busvognmænd, att skattereglerna ändras.

Det var 2013 som den dåvarande danska regeringen avskaffade bussföretagens möjlighet att få kompensation för energiskatten på el till bussar i kollektivtrafik. Idag ges sådan kompensation endast till spårtrafik.

– Mycket tyder på att elbussarna är på väg att göra sitt intåg i Danmark. I det sammanhanget är det märkligt att drift av elbussar belastas med full energiskatt på el, säger Lasse Repsholt på Danske Busvognmænd.

– För det första är det en stor samhällsmässig vinst att ge kollektivtrafiken en hjälpande hand med lämpliga avgifter. För det andra bör man sammanväga avgifterna så att bussoperatörerna får enhetliga och transparenta regler att hålla sig till när de ska välja framtidens bussteknologi.

Även i Sverige har bussföretagen reagerat mot att elbussar beskattas på ett annat sätt än spårbunden, eldriven kollektivtrafik. Sveriges Bussföretag har efterlyst ett konkurrensneutralt regelverk för alla transportslag inom kollektivtrafiken.

I ett första steg vill man att samma regler som gäller för tåg och annan  spårbunden trafik samt för biogas bör införas för eldrivna bussar i yrkesmässig trafik. Det gäller såväl fullelektriska bussar som laddhybridbussar.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Då diesellok kör på spårväg, är dieseldrivmedlet skattefritt. Såväl lok som vagnar som drivmedel, oavsett om det är dieselolja eller el är skattefritt. Allt är magiskt och skattefritt, om det kör på räls… Allt är fult, smutsigt och miljöfarligt, om det kör på väg… Fast egentligen är det orimligt att bussar betalar 20 000 till 30 000 kr i fordonsskatt varje år. Och drivmedlet till buss har skatt, om det är råoljebaserad dieselolja eller el. Det här är vad som normalt sett kallas för ”diskriminering” och det är normalt sett inte ens tillåtet inom EU… Blir dieselolja och dieselavgaser ofarliga, om fordonet som använder dieseloljan och ger avgaserna körs på räls? Blir el och eldrift farligare, om fordonet kör på en asfaltsväg ???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)