Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordmässa och prisregn

Istanbuls BRT-lösning Metrobus har prisbelönats som bästa busslösning i stadstrafik. Foto: Daimler Buses.

Istanbuls BRT-lösning Metrobus har prisbelönats som bästa busslösning i stadstrafik. Foto: Daimler Buses.

Årets upplaga av Busworld i Kortrijk blir den största någonsin, avslöjade mässchefen Mieke Glorieux på onsdagskvällen. Mässan öppnar på fredagen och bland utställarna finns 411 företag från 36 länder. Bland dessa finns inte mindre än 67 busstillverkare. 76 bussar finns tillgängliga för provkörning och demonstration.

På onsdagskvällen utbröt också ett formligt prisregn i Kortrijk. Dels delade den internationella kollektivtrafikunionen, IRU, ut sina pris för busslösningar och bussturism, dels delades priserna från European Coach and Bus Week ut. Det senare är ett pris som under många år har delats ut i anslutning till Busworld men som hittills inte har gett några större avtryck i branschen.

Volvo Bussars Håkan Agnevall och Peter Danielssontog emot ECW:s säkerhetspris från mässgeneralen Mieke Glorieux. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussars Håkan Agnevall och Peter Danielssontog emot ECW:s säkerhetspris från mässgeneralen Mieke Glorieux. Foto: Ulo Maasing.

Bland pristagarna fanns Volvo Bussar som tilldelades förstapriset i säkerhetskategorin för sitt stabiliseringssystem Volvo Dynamic Steering som nu introduceras på Volvos långfärdsbussar i Europa.

Volvo Dynamic Steering (VDS) kompenserar automatiskt för ojämnheter i vägbanan, eliminerar vibrationer och rattslag och gör körningen avsevärt enklare och bekvämare.

– Volvo Dynamic Steering är en viktig innovation som gör förarnas arbete både säkrare och betydligt mindre slitsamt. Det gör det extra roligt att få ta emot den här utmärkelsen, säger Peter Danielsson, ansvarig för fordonsegenskaper och säkerhet på Volvo Bussar.

Vid låga hastigheter minskar Volvo Dynamic Steering trögheten i ratten med cirka 75 procent, vilket underlättar inte minst vid backning. Styrningen förenklas också genom att rattåterången sker automatiskt när föraren släpper något på greppet. Vid högre hastigheter håller bussen riktningen stabilt även om underlaget är dåligt.

Volvo Dynamic Steering (VDS) introduceras nu i Europa för Volvo 9500, 9700 och 9900 samt chassier med 8- eller 11-litersmotor för Euro 6.

Mer tyngd än ECW:s priser har dock IRU:s priser som traditionellt delas ut på BusWorld.

Istanbuls BRT-system Metrobus tilldelades priset för bästa busslösning. Metrobus utgörs i princip av en enda busslinje och har ungefär 800 000 resenärer om dagen – ungefär som hela Stockholms tunnelbanesystem. I rusningstid reser 30 000 personer i timmen i vardera riktningen med Metrobus.

Priset som bästa bussturiststad gick för tredje gången till Dresden i Tyskland.

IRU:s innovationspris inom bussturism tilldelades italienska parkyourbus.com. Det är en websida som hjälper turistbussförare, reseledare, reseföretag och researrangörer att lokalisera parkeringsplatser för turistbussar.

Årets Busworld i Kortrijk är den 23:e i ordningen. Mässan hölls första gången 1971.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)