Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Batteribuss klarar 1000 kilometer på en laddning

Tusen kilometer på en laddning ska den här australiensiska bussen klara. Foto: Brighsun.

Tusen kilometer på en laddning ska den här australiensiska bussen klara. Foto: Brighsun.

En prototyp till en fullelektrisk buss som klarar att köra 100 mil på en enda laddning har i dagarna presenterats i Melbourne, Australien.  Bussen är byggd av australiensiska Brighsun som samtidigt presenterade prototyper på totalt fyra olika helt elektriska bussar, från stadsbussar till turistbussar.

Vid presentationen deltog också Australiens miljöminister Greg Hunt som bekräftade att den aktuella turistbussen var officiellt certifierad att klara 1004 kilometer på en laddning – och då ska bussen ändå ha tillräckligt mycket kraft kvar i batterierna för ytterligare 100 kilometers körning.

Det är mer än dubbelt så mycket som den uppmärksammade elbuss som amerikanska Proterra presenterade för en månad sedan.

I samband med lanseringen sa Brighsuns vd Allen Saylav att företaget hade arbetat med att utveckla bussen under fyra års tid.

Brighsun har inte avslöjat några tekniska detaljer om vare sig batterier eller motorer i prototyperna, mer än att det handlar om ltitiumjonbatterier med hög kapacitet. Däremot uppger företaget att man planerar att öppna fabriker på flera håll i Australien.

Vid lanseringen fanns representanter för busstillverkare från olika delar av världen på plats, bland annat från kinesiska BYD.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)