Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen utreder självkörande fordon

Ligieers lilla självkörande buss EZ10 har testats i ett antal länder, bland annat Finland. Foto: Rama/Wimkimedia Commons.

Ligieers lilla självkörande buss EZ10 har testats i ett antal länder, bland annat Finland. Foto: Rama/Wimkimedia Commons.

På flera håll i både Europa och Kina testar man nu olika förarlösa eller självkörande, autonoma, bussar och andra fordon. På torsdagen tillsatte regeringen en utredning som ska analysera om och hur reglerna behöver anpassas för självkörande fordon. Syftet är att skapa bättre rättsliga förutsättningar för introduktion och försök med självkörande fordon i allmän trafik.

– Jag har stora förhoppningar om att självkörande och uppkopplade fordon ska kunna ge högre trafiksäkerhet, ny teknik och minskad miljö-och klimatpåverkan, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Utredningen ska redovisa sina förslag när det gäller att underlätta för försök med självkörande fordon den 1 april 2016. Den 28 november 2017 ska förslag för att underlätta en introduktion av sådana fordon i allmän trafik redovisas.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)