Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lundaspårväg får statliga pengar

Trafikverket beviljar bygget av den kontroversiella spårvägen pengar, men inte tillräckligt för att projektet ska vara i hamn. Bild: Lunds kommun.

Trafikverket beviljar bygget av den kontroversiella spårvägen pengar, men inte tillräckligt för att projektet ska vara i hamn. Bild: Lunds kommun.

Trafikverket meddelade på fredagen att spårvägsprojektet i Lund beviljas 298 miljoner kronor via regeringens satsning på stadsmiljöavtal. Satsningens syfte är att ge stöd för investeringar i kollektivtrafik som främjar hållbara stadsmiljöer och hållbart resande i städer.

Den hett omdiskuterade spårvägslinjen ska gå mellan Lund C och ESS i nordöstra Lund där det planeras för bostäder och kontor för ca 50 000 nya människor.

Trafikverket beviljar satsningen 298 miljoner kronor och inte de 388 miljoner som Lunds kommun hade ansökt om och som hade varit hälften av vad Lund har beräknat kostnaderna för spårvägens infrastruktur till.

Dagens besked från Trafikverket innebär således att spårvägsfinansieringen inte är helt klar. För att kommunen ska starta spårvägsprojektet krävs 50 % extern medfinansiering; bidraget via stadsmiljöavtal täcker 38 % av summan. Lunds kommun kommer därför att begära en förhandling med staten i syfte att kommunens andel utöver 50 % får delfinansieras via privat eller annan.

– Nu måste vi gemensamt samlas i Lund och Skåne för att hitta en lösning på resterande delar så att projektet kan komma igång, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)