Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart idag för HelsingborgsExpressen – ny superbuss i Skåne

Klart för HelsingborgsExpressen. På torsdagen skrev stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg, Christian Orsing (M) och kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne, Stefan Svalö (S) under avtalet för att genomföra satsningen på Skånes nya BRT-linje. Foto: Skånetrafiken.

Klart för HelsingborgsExpressen. På torsdagen skrev stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg, Christian Orsing (M) och kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne, Stefan Svalö (S) under avtalet för att genomföra satsningen på Skånes nya BRT-linje. Foto: Skånetrafiken.

På torsdagen blev det definitivt klart för införande av en BRT-liknande busslinje i Helsingborg, HelsingborgsExspressen. Det är linje 1 mellan Dalhem och Råå via Helsingborgs centrum som ska uppgraderas till en superbuss. Idag skrev stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg, Christian Orsing (M,) och kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne, Stefan Svalö (S) under genomförandeavtalet.

Avtalet innehåller en ansvarsfördelning för respektive part. Helsingborgs kommun står för åtgärderna i infrastrukturen, något som staten beviljat 98 miljoner kronor till, dvs hälften av investeringskostnaden, i de så kallade stadsmiljöavtalen. Skånetrafiken kommer att stå för inköp av fordon samt drift av trafiken.

Helsingborgsexpressen kommer att köras med särskilda bussar och ges hög prioritet längs hela sträckan. Syftet är att resan ska gå snabbt och fler ska välja bussen i stället för bilen.

Trafikstart för HelsingborgsExpressen ska ske i juni 2019.

– Linje 1 är redan idag stadens mest frekventa busslinje med 27 % av allt resande i stadstrafiken. Med införandet av den kapacitetsstarka Helsingborgsexpressen skapar vi goda möjligheter för att fler ska välja bussen, säger Christian Orsing.

– Det är glädjande att vi har landat i en överenskommelse med Helsingborgs Stad kring utvecklingen av Helsingborgsexpressen. Det är en satsning på ett stadsbusskoncept med hög kapacitet, snabbhet, bekvämlighet och enkelhet. Det är bra för resenärerna, det är bra för miljön och det är bra för Helsingborg, säger Stefan Svalö.

– Vi tror på en fortsatt positiv utveckling i Helsingborg och är därför väldigt glada att vi kan göra den här satsningen i Helsingborg tillsammans med Helsingborgs stad. Att utveckla kollektivtrafiken är ju faktiskt också att utveckla staden. Det blir lättare att röra sig från en del av staden till en annan. Om färre väljer bilen blir det bättre luft och inte heller lika trångt på gatorna. Där tror vi att HelsingborgsExpressen verkligen kan göra skillnad, säger Annika Bondesson, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)