Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljöpris för fossilfritt Byberg & Nordin

Prisade för fossilfrihet: Tomas Byberg vid bussföretaget Byberg & Nordin tillsammans med Härnösands kommun. Foto: Ulo Maasing.

Prisade för fossilfrihet: Tomas Byberg vid bussföretaget Byberg & Nordin tillsammans med Härnösands kommun. Foto: Ulo Maasing.

Bussföretaget Byberg & Nordin i Västernorrland har tillsammans med Härnösands kommun utsetts till årets miljöpristagare av landstinget i Västernorrland. De tilldelas gemensamt priset för att ha ”ställt sig i frontlinjen och infört fossilfri kollektivtrafik genom att använda el och biodiesel i bussarna”.

Bakgrunden är att kollektivtrafikmyndighetens upphandling av busstrafik har öppnat möjligheten för att introducera förnybara drivmedel. Bussbolaget Byberg & Nordin satsar tillsammans med Härnösands kommun på helt fossilfri kollektivtrafik. Några av stadsbussarna är helt eldrivna och övriga bussar körs på biodiesel (HVO, hydrerad vegetabilisk olja).

– För första gången kör en hel kommun fossilfritt. Det här har branschen pratat om så länge jag har hållit på med bussar, säger bussföretagets vd Tomas Byberg.

Härnösands kommun har ställt sig bakom initiativet Fossilfritt Sverige och har som mål att vara en ledande miljökommun med ett aktivt omställningsarbete. Härnösand bidrar konkret genom att ha fossilfri kollektivtrafik, 100 procent förnybar el inom kommunkoncernen och genom att stimulera övergången till en fossilfri fordonsflotta.

Priset till Byberg & Nordin och Härnösands kommun är 25 000 kronor och delades ut på tisdagen.

Ytterligare ett miljöpris delades ut vid landstingsmötet i Härnösand. 15 000 kronor tilldelades Kök och restaurang inom landstinget ”för att de genom ett aktivt miljöarbete lyckats höja andelen ekologiska och rättvisemärkta livsmedel samt för arbetet med minskat matsvinn som fått nationellt och internationellt genomslag.”

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)