Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Böteshot för id-koll kvar endast för bussbolag

Har fortfarande böteshot hängande över sig. Foto: Ulo MAasing.

Har fortfarande böteshot hängande över sig. Foto: Ulo MAasing.

Det blir inga miljonböter för tre av de transportföretag som polisen hade anmält till Transportstyrelsen för att inte ha utfört id-kontroller.  Endast ett bussföretag, Bergkvarabuss, har fortfarande ett böteshot på 50 000 kronor hängande över sig, skriver Sydsvenskan.

25 av de 26 ärenden som hade rapporterats till Transportstyrelsen har avskrivits av myndigheten sedan de aktuella bolagen, Scandlines, Skånetrafiken och DSB, har enligt Transportstyrelsen kunnat ge rimliga förklaringar till vad som har hänt och varför resenärer utan giltigt id har kunnat resa in från Danmark till Sverige.

Det enda fall som återstår utreds fortfarande. Det gäller Bergkvarabuss som ännu hotas av böter på upp till 50 000 kronor.

Fallet gäller en expressbuss som kördes av Bergkvarabuss från Tyskland till Malmö. En 13-årig somalisk pojke upptäcktes den 5 januari av svensk gränspolis vid Lernacken. Pojken hade låst in sig på busstoaletten. Redan tidigare under resan hade föraren upptäckt pojken och förklarat att han inte fick resa, men trettonåringen hade vägrat lämna bussen.

Eftersom det var tolv minusgrader och pojken var lättklädd ville föraren inte kasta av pojken.

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Det är naturligtvis olustigt att en gärning av medmänsklighet skall straffas med böter. Men lustigt är att busschaufförer alltid ”kastar av” folk, åtminstone i medierna. Kan ett mer adekvat ordval vara påkallat? Åtminstone av dem som skriver yrkesmässigt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)