Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare bärga långa bussar

I Almedalen i somras visade Sveriges Bussföretag hur problematiskt det kan vara att bärga bussar. Nu ändrar regeringen reglerna. Foto: Ulo Maasing.

I Almedalen i somras visade Sveriges Bussföretag hur problematiskt det kan vara att bärga bussar. Nu ändrar regeringen reglerna. Foto: Ulo Maasing.

Bärgning av långa fordon blir enklare från den 1 maj. Regeringen beslutade på onsdagen att ändra trafikförordningen för att göra det lättare att bärga bussar, lastbilar och andra längre fordonskombinationer. Ändringen är en framgång för Sveriges Bussföretag som tog upp problemen med bärgning av långa fordon i Almedalen i somras. Senare har frågan också tagits upp av riksdagsledamoten Lotta Finstorp(M).

Enligt dagens regler i trafikförordningen behövs ett särskilt tillstånd vid bärgning av fordonskombinationer som under bärgning blir längre än 24 meter.

När fordonskombinationer delats har bärgningstiden fördröjts. Stillastående fordon i vägbanan kan också utgöra en trafikfara för övriga trafikanter. Bärgningsbranschen såväl som buss- och åkeriföretag har länge efterfrågat ett smidigare och mer trafiksäkert sätt att kunna bärga bussar och lastbilar, konstaterar regeringen.

Nu ändrar man trafikförordningen så att bärgning av längre fordonskombinationer kan ske utan särskilt undantag och skriver att ”om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas får bärgning utföras”.

Ändringen betyder att ånga fordon samt delbara fordonskombinationer kan bärgas enklare och vid ett och samma bärgningstillfälle.

– Nu blir det enklare att bärga långa lastbilar och bussar så snabbt som möjligt och med mindre krångel, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)