Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fack och kollektivtrafikbransch i gemensam aktion

En eldriven stadsdelsbuss i Paris. UITP och ETF vill att EU-kommissionen ska verka för att transportmedel med låg energianvändning och låga utsläpp ska prioriteras i städerna. Foto: Ulo Maasing.

En eldriven stadsdelsbuss i Paris. UITP och ETF vill att EU-kommissionen ska verka för att transportmedel med låg energianvändning och låga utsläpp ska prioriteras i städerna. Foto: Ulo Maasing.

Fackliga organisationer över hela Europa och den internationella kollektivtrafikbranschen går samman för att utveckla kollektivtrafiken i städerna och främja bra arbetsförhållanden för anställda i kollektivtrafiken.

Det är den internationella kollektivtrafikunionen, UITP, och den europeiska transportarbetarfederationen ETF (European Transport Workers’ Federation) som gemensamt riktar en stark uppmaning till EU-kommissionen att stötta lokala satsningar och anta målet att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel till 2030.

Flera svenska fackförbund, bland dem Kommunal och Transport, är anslutna till ETF.

UITP och ETF vill att EU:s medlemsstater utvecklar en långsiktig finansiering av en tillgänglig kollektivtrafik som människor har råd att använda. I det sammanhanget bör man väga in ekonomiska och sociala fördelar av att minska kostnaderna för exempelvis hälsoproblem eller trängsel.

Man vill också ha ett politiskt åtagande att i städerna prioritera transportsätt som utgår från transportmedlens utrymmeskrav och energianvändning, inräknat utsläppsnivåer.

UITP och ETF framhåller också att individuella elfordon inte får påverka kollektivtrafik negativt eller bidra till ytterligare trängsel.

Utan att parterna säger det är udden därmed klart riktad mot lösningar som i Norge, där elbilar i stor mängd har släppts in i kollektivkörfälten och gjort att busstrafiken har drabbats av svåra problem med framkomlighet och förseningar. Även i Sverige har politiska röster höjts för att släppa in elbilar i busskörfält.

De båda organisationerna framhåller också att motiverad, välutbildad personal som premieras väl för sitt arbete är en central faktor för att kollektivtrafiken ska hålla en hög kvalitet och attrahera och behålla resenärer.

– En god arbetsmiljö är därför en nyckelfaktor för att kollektivtrafiken ska hålla en kvalitet som kunderna förväntar sig, säger UITP och ETF.

Förutom fackförbunden Transport och Kommunal är i Sverige även Seko, Unionen, ST och Ledarna anslutna till ETF.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)