Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretag varnar för kaos vid Nobelcentret i Stockholm

Johan Ekman, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening: "Staden vet inte vad den pratar om."

Johan Ekman, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening: ”Staden vet inte vad den pratar om.”

Byggandet av det nya Nobelcentret på Blasiehiolmen i Stockholm hotar att leda till totalt busskaos, varnar företrädare för Stockholms Bussbranschförening skriver Svenska Dagbladet. Konsultföretaget Tyréns har gjort en nulägesanalys åt staden och konstaterar där att framkomligheten för biltrafiken är acceptabel vid det blivande Nobelcentret och att omkring 40 turistbussar om dagen beräknas besöka Stockhoms city. ”De vet inte vad de pratar om”, säger Johan Ekman, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening till SvD.

– En vanlig dag är det minst 100 bussar. Under högsäsong, när flera kryssningsfartyg ligger i Stockholm är antalet mer än det dubbla, säger Ekman.

Han tillbakavisar helt siffrorna i analysen.

– De lever inte i verkligheten. Jag misstänker starkt att man bara räknat med de röda Hop on, hop off-bussarna och inte all övrig beställningstrafik från hela Stockholmsområdet och landet och även från utlandet, säger Johan Ekman till SvD.

Göran Forssén, sekreterare i Stockholms läns Bussbranschförening, är inne på samma linje och hänvisar till en studie som föreningen lät göra i fjol av beställningstrafikens betydelse.

– Studien visar att snittvärdet av bussar i city en dag i juni är 235 stycken. Och de lär ju inte bli färre när Nobelbygget står klart, säger Göran Forssén till tidningen.

Studien från bussbranschföreningen visar också att missnöjet bland kryssningsgästerna ökar därför att de under en stor del av sitt besök i Stockholm endast får se staden genom ett bussfönster eftersom bussarna fastnar i trafiken.

Nobelhusets vd Susanne Lindh kommenterar kritiken:

– Det är ett fenomen som gäller hela Stockholm. Det delar vi med intilliggande Nationalmuseum. Turistbussarna kommer att få stanna och släppa av besökare som vid andra platser.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

  1. Kan man få konsultarvode för att säga att det kommer 40 bussar om dagen? Då ska jag bli konsult – det verkar vara ett smidigt jobb där man kan gissa lite hur som helst. Åtminstone verkar det vara smidigare än att köra en av de upp till 200 bussarna som snurrar runt i trafiken, sitter fast i köer och inte hittar parkering… Dessutom är nog lönen högre som konsult än som busschaufför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)