Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Läsare av sms-biljetter minskar biljettfusk radikalt

Kristoffer Tamsons(M), trafiklandstingsråd i Stockholms län: Vi bötfällde i fjol 80 procent fler fuskåkare. Foto: Ulo Maasing.

Kristoffer Tamsons(M), trafiklandstingsråd i Stockholms län: Vi bötfällde i fjol 80 procent fler fuskåkare. Foto: Ulo Maasing.

Fler biljettläsare, scannrar, för sms-biljetter är en av de åtgärder som Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons(M) villl ha för att minska fusket i kollektivtrafiken. På de linjer där SL har testat med läsare på bussarna har fusket minskat med 63 procent, uppger Tamsons i en intervju i Svenska Dagbladet. Förra året var nästan var tredje sms-biljett falsk enligt honom.

I oktober i fjol installerades de optiska läsarna på vissa busslinjer, vilket ledde till att fusket på linjerna minskade med 63 procent.

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting har låtit Novus göra en undersökning om fusk och tjuvåkning i SL-trafiken. Undersökningen visar bland annat på ett stort stöd hos Stockholmare och resenärer för att fortsätta kampen för att minska fusket. 80 procent fler bötfälldes förra året tack vare mer riktade insatser mot plankning.

Fusket i SL-trafiken i fjol bedöms uppgå till omkring 3,7 procent. Omsatt till intäktsbortfall innebär detta ca 312 miljoner kronor.

– Arbetet mot fusk och tjuvåkning i kollektivtrafiken har varit prioriterat för mig sedan jag tillträdde som trafiklandstingsråd förra året. Det är därför glädjande att jag har ett stort stöd för arbetet hos stockholmarna. Därtill att våra nya och tydligare insatser gett tydliga resultat, säger Kristoffer Tamsons.

–Fler och mer riktade biljettkontroller, ny teknik och tydliga markeringar mot fuskåkarna innebär att fler fuskare åker fast, men har också gett minskat fusk och ökade biljettintäkter. Vinnarna är alla hederliga människor som vill se ett Stockholm där vi gör rätt för oss. Nu ser jag framför mig att vi fortsätter på den inslagna vägen, men också prövar flera nya insatser mot fusket. Tuffare tag mot fuskåkning är och förblir en viktig byggsten för en tryggare, bättre och rättvisare kollektivtrafik.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)