Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart dags för första elbusslinjen i Luleå

Luleå väntas få sin först elbusslinje nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Luleå väntas få sin först elbusslinje nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Någon gång under nästa år väntas den första elbusslinjen starta i Luleå. Det blir Luleå Lokaltrafiks, LLT, linje 6 mellan Porsön och Kronan. Trafiken kommer igång därför att Luleå i december beviljades åtta miljoner kronor i statligt stöd enligt de så kallade stadsmiljöavtalen. Pengarna ska främst användas till laddstationer för elbussar.

– Faller det här väl ut och ser LLT positivt på saken efter deras utvärdering kan vi tala vidare om en utvidgning av elbusstrafiken, säger Lenita Ericson(S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Luleå till Norrländska Socialdemokraten.

Hon menar att det finns många anledningar att satsa på eldriven kollektivtrafik.

– Det hr är ett steg i vårt fortsatta arbete med fossiloberoende transporter. På sikt kommer ju det att leda till att vi får renare luft i centrum. Sedan tror jag att det blir en trevligare bussresa för resenärerna. Man kan också se att om bostadsaktörerna ser att vi har en tät och attraktiv kollektivtrafik, då byggs det också fler bostäder, säger Lenita Ericson till NSD.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)