Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik jagar nya tjänster till resenärerna

Västtrafik vill kunna erbjuda sina kunder en rad nya mobilitetstjänster. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik vill kunna erbjuda sina kunder en rad nya mobilitetstjänster. Foto: Ulo Maasing.

Intresset för delningsekonomin växer nu snabbt, vare sig det handlar om bilpooler, boende på semestern som Airbnb eller hyrcyklar vid busshållplatser. Nu vill Västtrafik få hjälp av näringslivet när det gäller delad mobilitet. Det kan exempelvis handla om att Västtrafiks resenärer ska kunna boka en bil eller en cykel under bussresan.

– Det handlar om att förenkla kundernas vardag. Vi behöver ha ett större perspektiv. Framtidens kollektivtrafik kommer inte bara att handla om att erbjuda resor från A till B, utan också om att lösa kundernas alla behov av transporter på ett hållbart sätt – och ibland inte behöva resa alls, säger Västtrafiks vd Lars Backström i Svenska Dagbladet.

Tankarna bakom bussoperatören Nobinas nystartade innovationsbolag Nobina Technology är liknande och de förarlösa bussar som den här veckan rullar i Kista är också ett uttryck för samma slags tänkande.

– Vi är bra på resor från A till B, men inte på resor från dörr till dörr. Där kommer delad mobilitet in, konstaterade Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck på måndagen när Kista Mobility Week invigdes tidigare i veckan.

Västtrafik vill nu i en kommande upphandling få hjälp av företag att hitta smarta tjänster, uppger Lars Backström för SvD. Han framhåller också att man är öppen för nya tjänster, inte bara sådana som känns självklara som att boka en bilpoolsbil eller att hyra cykel.

– Jag hoppas att få se en blandning av yngre, entreprenöriella företag med tyngdpunkt på det digitala och större företag som arbetar internationellt.

Västtrafik går nu ut i vad som kallas ”Request for information” för att väcka intresse hos olika företag. Sedan tänker man träffa de olika företagen och slutligen genomföra en upphandling. Som mål har Västtrafik att i början av nästa år ha en leverantör utsedd och att de nya tjänsterna ska finnas tillgängliga för Västtrafiks kunder i slutet av 2017.

Västtrafik vill att projektet, som man kallar kombinerad mobilitet, är att bli bättre på hållbarhet och att skapa en ny standrad för liknande tjänster i hela Sverige, bland annat genom ett samarbete med Samtrafiken.

I liknande riktning arbetar Drive Sweeden som finansieras av Energimyndigheten, Formas och Vinnova. Som partners har Drive Sweden en rad företag inom fordonsindustri, IT, kollektivtrafik, konsultverksamhet och akademiska institutioner.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)