Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara utsläppsfria bussar i Holland

Den holländska regeringen har kommit överens med samtliga landets tolv provinser att alla nya bussar från 2025 ska vara utsläppsfria. Foto: Ulo Maasing.

Den holländska regeringen har kommit överens med samtliga landets tolv provinser att alla nya bussar från 2025 ska vara utsläppsfria. Foto: Ulo Maasing.

Det holländska infrastruktur- och miljödepartementet har åtagit sig att säkerställa att alla nya bussar i Nederländerna kommer att vara nollutsläppsfordon från år 2025. Departementet har kommit överens om detta med företrädare för samtliga landets tolv provinser. De två provinserna Noord-Brabant och Limburg har redan kommit en bra bit på väg när det gäller utsläppsfria bussar, i praktiken elbussar.

Ett av villkoren i överenskommelsen mellan regeringen och provinserna är att den el som de nya bussarna använder ska vara förnyelsebar och komma från exempelvis solpaneler eller vindkraftverk. Avtalet öppnar också för vätgasdrift, alltså bränslecellsbussar.

– Noord-Brabant och Limburg visar redan att nollutsläppsbussar är en smart satsning, både för vår miljö och för ekonomin, kommenterar den holländska statssekreteraren i infrastruktur- och miljödepartementet, Sharon Dijksma, avtalet.

– Avtalet ger också ett lyft för hållbarheten i holländsk stadstrafik och regionaltrafik. Även holländska företag som utvecklar tekniken och tillverkar bussar gynnas.

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

  1. De är skojfriska i Nederländerna. Det finns inga ”emissionsfria” fordon. Inte så länge de har hjul som sliter på asfalten. Enligt Trafikverkets egna utredningar ihop med forskare, så kommer ca 8 % av ”partiklar” från avgasrör på fordon. Inklusive från personbilar med såväl dieselmotor som bensinmotor. Alla avgaser kommer inte från buss och lastbil med dieselmotor. Över 80 % av partiklarna (PM10) kom från slitage av asfalt (inklusive av stenarna i asfalten) och av däcken på fordonen. Ska elbussarna i Nederländerna sväva över vägarna? Eller hur ska de vara ”emissionsfria” ??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)