Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Snabba på om kör- och vilotider”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Transportstyrelsen måste omedelbart fortsätta arbetet med att ändra den svenska rättstillämpningen av kör- och vilotidsreglerna. Det går inte att vänta på en utredning som ska vara klar nästa sommar och som sedan kan leda till en ny lag 2018. Det skriver Sveriges Bussföretag i ett remissyttrande.

Där kommenterar organisationens branschchef och vice vd Anna Grönlund den delredovisning som Transportstyrelsen har presenterat av uppdraget från regeringen att se över möjligheterna till en mer flexibel tillsyn och att tillåta mindre avvikelser från regelverken om kör- och vilotider.

I stort håller Sveriges Bussföretag med Transportstyrelsen, men man är angelägen om att en förändring av hur reglerna tillämpas ändras snarast.

– Det är orimligt att vänta ända till att utredningen bli klar i juni 2017, som sedan ska remissas och i bästa fall leda till ny lagstiftning under 2018. Det är av väsentlig betydelse för kollektivtrafiken, bussföretagen och bussförarna att en ändrad tillsyn och praxis får genomslag tidigare i de delar som de svenska myndigheterna själva råder över tillsynen, skriver bussföretagen.

– Annars riskerar bussbranschen och kollektivtrafikens resenärer stora stora problem när företagen inte kan bedriva sin verksamhet utifrån verklighetens krav och förutsättningar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)