Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smarta tjänster för kombinerad mobilitet lockar

Mer än 60 företag deltog när Västtrafik arrangerade ett första möte om nya, smarta tjänster i kollektivtrafiken.

Mer än 60 företag deltog när Västtrafik arrangerade ett första möte om nya, smarta tjänster i kollektivtrafiken. Foto: Västtrafik.

Västtrafiks önskan att få fram nya, smarta tjänster för resenärerna, som vi tidigare rapporterat om, lockar. När Västtrafik tidigare i veckan arrangerade ett uppstartsmöte om kombinerad mobilitet deltog drygt 60 innovativa företag i diskussionerna. Bland företagen fanns såväl internationella bolag som mindre uppstickare.

– Intresset överträffade verkligen våra förväntningar. Inte minst var det glädjande att se bredden på företag och det stora engagemang som finns för kombinerad mobilitet. Vi kommer att ha stor nytta av deltagarnas kunskap och erfarenheter i det fortsatta arbetet, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Västtrafik är först i Sverige med att upphandla en tjänst som ska hjälpa kunderna att få ihop vardagen genom att erbjuda nya smarta lösningar kopplade till kollektivtrafiken. Det kan till exempel handla om att boka bil i en bilpool, taxi, samåkningstjänster eller lånecykel. I ett första steg bjöd Västtrafik in innovativa företag till dialog på Lindholmen Science Park.

Flera av företagen på uppstartsmötet tog tillfället att presentera sig och sina tankar kring kombinerad mobilitet för de övriga deltagarna.

– Vi är inte själva experter på kombinerad mobilitet men om Västtrafik kan vara en katalysator för utvecklingen på området så känns det väldigt bra, säger Lars Backström.

De närmaste veckorna träffar Västtrafik intresserade företag individuellt för att bland annat få mer kunskap om tekniska möjligheter och tänkbara affärsmodeller. Syftet är att hämta in så mycket information som möjligt för att kunna sammanställa ett bra upphandlingsunderlag.

Det företag som slutligen väljs ut i upphandlingen får i uppdrag att skapa en digital plattform och fylla den med smarta tjänster tillsammans med Västtrafik. Arbetet genomförs i samarbete med Samtrafiken för att skapa en standard som är enkel att sprida nationellt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)