Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsklart med sikte på elbussar i Oslo – Unibuss och Nobina vann

Ruter, som är trafikhuvudman för Oslo och Akershus, har avgjort en stor upphandling av busstrafik. Nobina vann en del av trafiken. Foto: Ulo Maasing.

Ruter, som är trafikhuvudman för Oslo och Akershus, har avgjort en stor upphandling av busstrafik. Nobina vann en del av trafiken. Foto: Ulo Maasing.

Ruter, som är trafikhuvudman i Oslo och Akershus, har avgjort en stor trafikupphandling för dels Oslos innerstad, dels regionallinje 25 i Oslo. Det senare uppdraget vanns av Nobina på ett treårskontrakt som är värt ca 150 miljoner kronor under avtalsperioden. Dessutom finns möjlighet till förlängning på tre år. Trafiken i centrala Oslo vanns av Unibuss på ett kontrakt som löper på 3+2 år  till ett kontraktsvärde av drygt 260 miljoner kronor om året. Båda avtalen har trafikstart nästa år.

Ruter uppger att kontrakten är anpassade till Ruters strategi som ska säkra snabbast möjliga införande av elektriska, emissionsfria bussar i de centralare delarna av Oslo. Därför har man anpassat avtalstiderna i den aktuella upphandlingen till sin implementeringsplan för elbussar, bland annat genom att de avtal man nu skriver är kortare än normalt.

Syftet med den kortare avtalstiden är att kunna införa elbussar på de aktuella linjerna så snart man anser att teknik och övriga driftsystem är tillräckligt utprovade. På Ruter anser man att övergång till elbussar innebär ett systemskifte där det är nödvändigt att bygga upp kompetens och utveckling av nya produkter och tjänster. De närmaste åren kommer man att testa elbussar i den norska huvudstaden.

Unibuss kontrakt avser sex innerstadslinjer, förutom natt- och morgonlinjer. De står omkring 40 procent av antalet bussresor i Oslo och cirka 30 procent av bussresorna i hela Ruters trafikområde. Samtliga linjer kommer att trafikeras med 110 ledbussar, av vilka 75 är fabriksnya. På övriga bussar ska motorerna modifieras så att de når Euro 6-standard. Alla bussar ska köras på fossilfritt drivmedel.

Linje 25, som Nobina har vunnit, trafikeras idag med 18 bussar och är ett av Ruters mindre trafikavtal och har drygt tre miljoner resenärer om året. Genom att linjen vid trafikstarten kommer att föras samman med en annan linje, linje 22, kommer turtätheten att öka. Linjen kommer då att trafikeras med 24 fabriksnya stadsbussar med euro 6-motorer som körs på fossilfritt drivmedel.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)