Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussatsning i Östersund rycker närmare

Östersunds kommun har nu lämnat in ansökan om bygglov för den första laddstationen för sin kommande elbusstrafik. Bild: Östersunds kommun.

Östersunds kommun har nu lämnat in ansökan om bygglov för den första laddstationen för sin kommande elbusstrafik. Bild: Östersunds kommun.

Östersunds satsning på elbussar i stadstrafiken kommer allt närmare ett förverkligande. 2018 kommer Östersund att få sin första busslinje som trafikeras med elbussar. Linjen ska bland annat betjäna det nya bostadsområdet Brittsbo i staden. Nu har kommunen ansökt om bygglov för en elbusshållplats med laddstation i stadsdelen.

Tanken är att det nya bostadsområdet Brittsbo, tillsammans med närliggande Sånghusvallen i Krokom ska trafikeras med elbussar.

Busslinjen är tänkt att antingen gå till Odensala eller Torvalla, via centrum, men exakt hur linjen kommer att dras är inte helt klart. Laddstationerna ska byggas under 2017 och i början av 2018 ska busslinjen vara igång. Att busshållplatsen i Brittsbo byggs redan i höst är för att det blir billigare att bygga när det går att samordna med annan byggnation som pågår i området.

Infrastrukturen för elbussatsningen i Östersund beräknas kota 6 350 000 kronor. Av det finansieras hälften av staten genom de så kallade stadsmiljöavtalen.

– Vi har ett väldigt lyckat samarbete mellan alla parter och det känns väldigt kul att vårt arbete nu börjar omsättas i byggnation, säger projektledaren Anne Sörensson.

Kommunen anser att elbussar är tystare för både passagerare, chaufförer och närboende. Dessutom är bussarna energieffektiva och bidrar till Östersunds kommuns målsättning om att bli fossilbränslefria.

– Det produceras mycket förnybar el i Jämtland, vilket gör att bussarna kan gå på lokalproducerat bränsle, säger Anne Sörensson.

Arbetet med elbussarna är ett samarbete mellan Östersunds kommun, Nettbuss, Länstrafiken, Region Jämtland Härjedalen, Jämtkraft, Trafikverket och Krokoms kommun.

Mer om elbussatsningen i Östersunbd, samt om hur andra svenska och europeiska städer arbetar med elbussar kan du läsa i nr 3 av tidningen eBUSS som nyss har kommit ut. Du kan kostnadsfritt läsa tidningen digitalt här.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)