Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Länstrafiken spionerar på förarna med övervakningskameror”

Länstrafiken Kronoberg spionerar på bussförarna med hjälp av övervakningskamneror, hävdar Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken Kronoberg spionerar på bussförarna med hjälp av övervakningskameror, hävdar Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken Kronoberg anklagas av Bergkvarabuss för att använda övervakningskamerorna i bussarna för att spionera på förarna. Det skriver Smålandsposten som har tagit del av ett nästan 60 sidor långt brev från företaget till Länstrafiken Kronoberg. Brevet är ett svar på den kritik som Länstrafiken  tidigare i sommar riktade mot Bergkvarabuss.

Länstrafikens chef, trafikdirektör Thomas Nilsson, tog i brevet bland annat upp ett fall med en bussförare som i början av maj stoppades i Växjö och visade sig vara drogpåverkad, likaså att en annan förare hade saboterat utrustning i bussarna. Nilsson hävdade också ett stigande missnöje bland resenärerna och att förarna gör mängder med fel i stadstrafiken i Växjö.

– Ert utförande av er trafikuppgift går åt helt fel håll, skrev Thomas Nilsson.

Till SR P4 Kronoberg sa då Bergkvarabuss ´ affärschef Martin Jacobsson att samarbetet inte fungerar.

– Vi har ett antal frågor där vi tvistar och känner att Länstrafiken bara letar fel på oss entreprenörer, sa Martin Jacobsson.

Nu har alltså Bergkvarabuss i ett fylligt brev svarat på kritiken och ställer sig frågande till mycket av denna. Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström påpekar där att bussföretaget aldrig har bjudits in till några avstämningsmöten. Om sådana hade hållits skulle man kunnat diskutera förbättringar redan i ett tidigt skede.

– Vi vill ha ett gott samarbete med Länstrafiken. Det är på deras uppdrag som vi verkar i länet, säger Bergkvarabuss´ marknadschef Simon Sandberg till Smålandsposten och efterlyser en bättre kommunikation mellan parterna.

Samtidigt riktar Bergkvarabuss kritik mot Länstrafiken. I några fall, hävdar man, har företaget först i efterhand fått reda på trafikförändringar.

En uppseendeväckande punkt där bussföretaget riktar kritik mot Länstrafiken gäller övervakningskamerorna på bussarna. Enligt Bergkvarabuss har Länstrafiken använt dessa för att spionera på bussförarna.

– Det går inte att dra en annan slutsats. I vissa fall har de haft information som inte går att ha på något annat sätt, till exempel om en chaufför skulle röka i närheten av bussen, säger Simon Sandberg.

Fallet med den drogpåverkade bussförare som i maj stoppades i Växjö fick på tisdagen sin epilog vid tingsrätten i Växjö. Föraren döptes till 100 dagsböter på sammanlagt 10 000 kronor för trafikbrott, narkotikabrott och rattfylleri.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)