Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två dagars busskaos i Stockholm

Busskaos hotar i Stockholm onsdag-torsdag. Foto: Ulo Maasin g.

Busskaos hotar i Stockholm onsdag-torsdag. Foto: Ulo Maasing.

Två dagars omfattande busskaos väntar i Stockholm den här veckan. Anledningen är att USA:s vicepresident Joe Biden under onsdag och torsdag avlägger ett officiellt besök i Sverige. Säkerhetspådraget är omfattande och kommer på onsdagen att radikalt minska framkomligheten i Stockholms innerstad för såväl turist- och beställningstrafik som för SL:s busstrafik.

Den tuffaste trafikdagen kommer att vara på torsdagen, men redan från tidig morgon på onsdagen kommer framkomligheten på gator som trafikeras av många turist-, sightseeing- och transferbussar till kryssningsfartyg att bli mycket besvärlig.

”Trafiken kommer att påverkas främst i centrala Stockholm under torsdagen den 25 augusti. Trafiken kommer att stängas av under vissa eskorter och besök på olika platser. På vissa gator kommer tillfälliga stopp- och parkeringsförbud att råda,” skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Där anger man också följande planerade trafikavspärrningar och begränsningar:

”Området kring Grand Hotell: Stallgatan, Södra Blasieholmskajen samt del av Hovslagargatan och Blasieholmsgatan stängs av från kl. 07.00 den 24 augusti till och med cirka kl.18.00 den 25 augusti.

Oundgängliga nyttotransporter kommer att kontrolleras vid Nybrokajen/Stallgatan. Även gående och cyklister till området kan komma att genomgå kontroll.

Besökare, även gående och cyklister, till Skeppsholmen hänvisas via Nybrokajen – Museiekajen. Busstrafik till Skeppsholmen är inställd.

Området kring Rosenbad: Fredsgatan-Strömgatan-Drottninggatan spärras av för obehörig trafik från cirka kl. 08.00 till cirka kl 16.00.

Även gående och cyklister får begränsningar i framkomligheten. Avspärrningen får även konsekvenser för framkomligheten på Vasabron vid ankomster och avfärder.”

Med tanke på sårbarheten i Stockholms trafiksystem kan även kortare avspärrningar få ”ringar-på-vattnet-effekter” och påverka trafiken i stora delar av innerstan.

Även SL varnar för omfattande störningar i busstrafiken i innerstan under torsdagen. SL räknar med att stora delar av Stockholms innerstad kommer att vara avstängd för busstrafik.

Till följd av polisens avspärrningar kommer i stort sett alla busshållplatser i området mellan Slussen, Fridhemsplan, Odenplan och Karlaplan att vara indragna från kl 05.00 till tidig kväll under torsdagen.

Men polisens direktiv kan innebära förändringar och påverka även busstrafiken utanför den här zonen.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)