Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tuffare tag mot plankare i Storstockholm

Det ska svida mer för den som inte gör rätt för sig i SL-trafiken. Foto: Ulo Maasing.

Det ska svida mer för den som inte gör rätt för sig i SL-trafiken. Foto: Ulo Maasing.

SL (Storstockholms Lokaltrafik, Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting) vill ta i hårdare mot fuskåkare. Höjda böter, skärpt straff för återfallsplankare och rätt för kontrollanter att gripa fuskåkare som vägrar att identifiera sig är åtgärder som SL vill ta till.

Idag är maxböterna för plankare i buss-och spårtrafiken i Storstockholm 1200 kronor. Senast från årsskiftet vill SL att beloppet istället ska vara 1500 kronor.

Men det räcker inte med höjda böter. SL vill också se en rad lagändringar. Bland annat vill man få rätt att höja bötesbeloppet för de tjuvåkare som åker fast flera gånger. Dessutom vill man ge biljettkontrollanter rätt att gripa de personer som vägrar identifiera sig när de åkt fast för plankning.

– Man ska vara skyldig att identifiera sig och då behöver biljettkontrollerna ha rätten att gripa de som vägrar. Det ska inte gå att sitta med armarna i kors och flina kontrollanterna i ansiktet längre, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) till Stockholmdirekt.se.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)