Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nyköping testar elbuss

Nyköping testar just nu trafik med en BYD elbuss. Foto: Nobina.

Nyköping testar just nu trafik med en BYD elbuss. Foto: Nobina.

Nyköpings kommun testar i samarbete med bussoperatören Nobina och Sörmlandstrafiken just nu trafik med elbuss i staden. Testet pågår till 24 oktober. Idag rullar bussarna i linjetrafik i Nyköping fram på fossilfritt bränsle i form av slaktavfall och rapsolja. Ambitionen är på sikt att också komplettera trafiken med elbussar.

Bussen går i ordinarie stadstrafik på linje 1,2 och 3  sedan förra veckan. Att resa med just elbussen är avgiftsfritt (gratis) eftersom det inte finns något biljettsystem installerat på fordonet.

Den buss som går i testtrafik i Nyköping är av märket BYD och rullar normalt i tätortstrafiken i Ängelholm.

Fördelar med elbussarna är att de varken släpper ut klimatpåverkande koldioxid eller andra avgaser som försämrar stadsmiljön. Dessutom är de mycket tystare än andra bussar.

– En tystare buss utan avgaser gör att vi kan köra i bostadsområden på ett annat sätt än vi kunnat göra tidigare, säger Andrew Nilsson, trafikchef för Sörmland hos Nobina. Nyköpings stadskärna består till största delen av bostäder, så vi bedömer att elbussen är ett bra framtida alternativ just här.

En del av testet har varit att utvärdera laddningsmöjligheterna för bussarna.

– Laddningen har fungerat utmärkt och batteriet har räckt för de fyra timmar i sträck som vi har kört bussen, säger Admir Brkic, en av de tre förare från Nobina som kör elbussen i Nyköping. Resenärerna verkar uppskatta att det är tystare ombord och de är nyfikna på den nya bussen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)