Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kamera på kroppen hos Västtrafikmedarbetare

Biljettkontrollanter som arbetar för Västtrafik ska testa kroppsburna kameror. Foto: Västtrafik.

Biljettkontrollanter som arbetar för Västtrafik ska testa kroppsburna kameror. Foto: Västtrafik.

Västtrafik kommer att tillsammans med Securitas och SJ Götalandståg att genomföra försök med kroppsburen kamera. Under en månad kommer 20 personer från personalen testa kameran. Syftet är att öka trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken.

Erfarenheter från liknande försök har visat att kameran kan bidra till att förhindra konflikter och hotfulla situationer. Därför kommer Västtrafik med start den 7 november låta tio tågvärdar från SJ Götalandståg och tio biljettkontrollanter från Securitas turas om att bära kroppsburen kamera under en månads tid.

I flera länder, bland annat USA, används kroppsburna kameror av polisen för att dokumentera händelser och ingripanden.

– Vi har en nollvision gällande hot och våld i kollektivtrafiken och vi vill testa om den här typen av kamera kan hjälpa oss att skapa en tryggare och säkrare kollektivtrafik, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad.

Kameran kommer att bäras i brösthöjd så att den syns tydligt. För inspelning krävs att personalen aktivt startar inspelning och det får bara ske när våld eller hot om våld förekommer. Allt material som spelas in är krypterat.

Testet genomförs på olika platser i regionen och kommer att utvärderas ingående innan beslut fattas om en eventuell fortsättning.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)