
Sedan 2015 går 21-metersbussar, Mercedes-Benz CapaCity L i trafik i Hamburg. Nu vill branschen att Transportstyrelsen ska tillåta sådana även i Sverige. Foto: Hamburger Hochbahn.
Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag vill att det ska bli tillåtet med enkelledade 21-metersbussar i Sverige. De båda branschorganisationerna har kontaktat Transportstyrelsen för att visa att man därmed kan öka kollektivtrafikens kapacitet på ett kostnadseffektivt sätt.
Tyska myndigheter har beviljat dispens för 21-meters enkelledade bussar som nu finns i trafik på några av de mest kapacitetskrävande linjerna i staden. Även på andra håll i Europa finns sådana bussar i trafik i dag, bland annat i Amstelveen i Nederländerna.
– En motsvarande dispens från Transportstyrelsen skulle ha stor betydelse för kollektivtrafikens utveckling i flera svenska städer. Den viktigaste fördelen som en 21-meters buss har jämfört med en sedvanlig 18,75-meters, är att den rymmer 20 fler passagerare (cirka 110 personer mot cirka 90 för 18,75-metersbussen), säger Mattias Adell, affärsutvecklare på Svensk Kollektivtrafik.
Lokaltrafiken i Hamburg uppger att de aktuella bussarna tar cirka 125 resenärer. Där har de varit i trafik sedan 2015.
I sitt brev till Transportstyrelsen framhåller de båda branschorganisationerna att man får ”mer pang för pengarna” med 21-metersbussar.
Jämfört med vanliga 18,75-meters ledbussar bedöms skillnaden i inköpspris vara omkring en miljon kronor (4,5 resxpektive 3,5 miljoner). Om man istället jämför en 24-meters dubbelledad buss med en 21-meters enkelledad är skillnaden i kapacitet måttlig, 120 mot 110 passagerare. Däremot skiljer sig inköpspriset avsevärt genom att den dubbelledade 24-metersbussen kostar ungefär 8 miljoner jämfört med 21-metersbussens 4,5 miljoner.
Till det kommer att underhållskostnaderna flör den dubbelledade bussen är högre. 21-metersbussen kan därtill angöra befintliga hållplatser för vanliga ledbussar och manövreras i normala bussdepåer eftersom de är relativt lätta att baka med.
Både i Hamburg och Amstelveen körs trafiken med Mercedes-Benz CapaCity L.
Den här videon från Mercedes-Benz presenterar CapaCity L lite närmare:
Felstavat i artikeln. Bussar kan backa, dock inte baka som det står i slutet av notisen.