Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Luleå Lokaltrafik: Biogasbussar inte hållbara ekonomiskt

Luleå Lokaltrafik har valt att investera i nya dieselbussar eftersom man anser att biogasbussar blir för dyra in inköp och drift. Foto: Luleå Lokaltrafik.

Luleå Lokaltrafik har valt att investera i nya dieselbussar eftersom man anser att biogasbussar blir för dyra in inköp och drift. Foto: Luleå Lokaltrafik.

Det kommunalt ägda bussföretaget Luleå Lokaltrafik, LLT, har valt att köpa in nya dieselbussar, trots att kommunen investerar över 100 miljoner kronor i en biogasanläggning, skriver Norrbottens-Kuriren. Vi har inte råd med fler gasbussar, säger LLT:s vd Karl-Johan Gramner till tidningen.

Han uppger att gasbussarna är cirka 400 000 kronor dyrare per buss. Idag har LLT åtta gasbussar.

– Vi gillar biogasen skarpt och bussarna fungerar jättebra. Men det måste vara hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv. De är dyrare i inköp, de kräver särskilda tankplatser och de är dyrare i drift, både när det gäller förbrukning och priset för bränslet. Det blir stora skillnader på ett år, säger Gramner till Norrbottens-Kuriren.

Samtidigt bygger Luleå kommuns biogaskalkyl till stor del på att LLT ska ha femton biogasbussar, något som produktionen vid 100-miljonersanläggningen klarar väl idag. I vår byggs dessutom anläggningen ut.

Gasen från anläggningen används inte bara till LLT:s åtta biogasbussar utan också till omkring 125 av kommunens tjänstebilar och el och värme i Uddebo. Verksamheten går med förlust.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)