Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmöbor gillar att stå i bussen

Ett rullande reselaboratorium rullar nu på Kristianstads gator som ett resultat av ett samarbete mellan Skånetrafiken, Volvo Bussar, Transdev och designfirman Veryday. Foto: Veryday.

Ett rullande reselaboratorium rullar nu på Malmös gator som ett resultat av ett samarbete mellan Skånetrafiken, Volvo Bussar, Transdev och designfirman Veryday. Och resenärerna gillar den unika busen. Foto: Veryday.

Att stå i stadsbussen på väg till jobbet eller shoppingen upplevs av de flesta knappast som någon höjdare. Men i Malmö gillar resenärerna att stå under färden. Dock inte i vilken buss som helst utan i den konceptbuss som har tagits fram i ett samarbete mellan Skånetrafiken, designbyrån Veryday samt Volvo och Transdev med syfte att skapa bättre utrymmen och mer funktionella ytor ombord på våra stadsbussar.

Bussen testades  i höstas i Kristianstad. Då beskrev vi utförligt projektet. Nu går konceptbussen i rusningstid på linje 8 i Malmö.

Ett av koncepten i bussen är ståbord för resenärerna. Genom att plocka bort några sittplatser har man kunnat skapa mer utrymme per person, attraktivare ståytor och dessutom gjort det lättare att ta sig av och på bussen.

Nu har Skånetrafiken låtit göra en undersökning om vad resenärerna tycker om konceptbussen och resultatet är övervägande positivt. Av de knappt 500 tillfrågade tyckte 80 procent att inomhusmiljön ombord är bättre eller mycket bättre än i en konventionell buss. Majoriteten var positivt inställda till att stå upp och tyckte även att det var enkelt att gå ombord på bussen och att förflytta sig inne i den.

Men en utmaning finns kvar: hur ska man säkra att personer med barnvagn eller rullator hittar en bra plats ombord?

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)