Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Riksrevisionen kritiserar bussupphandling

Kritiseras av Riksrevisionen.

Kritiseras av Riksrevisionen.

Riksrevisionen riktar besk kritik mot Linköpings universitet. Anledningen är att universitetet har skrivit ett nytt bussavtal på 36miljoner kronor utan upphandling. Universitet hade redan när man skrev det föregående avtalet i strid med lagen om offentlig upphandling.

Riksrevisionens kritik förs fram i revisionsrapporten om rutiner och intern styrning 2016 vid Linköpings universitet.

Riksrevisionen konstaterar att universitetet redan 2001 skrev ett avtal med Östgötatrafiken om den så kallade Campusbussen som knöt samman campusområdena i Norrköping och Linköping. Avtalet gäller från 1 augusti 2012 till 1 augusti i år.

2015 rekommenderade Riksrevisionen universitetet att upphandla tjänsten.

Men det skedde inte. Istället har universitetet utan upphandling skrivit ett nytt avtal med Östgötatrafiken om Campusbussen. För en ersättning om nio miljoner om året, totalt 36 miljoner, ska Östgötatrafiken köra bussen fram till sommaren 2021.

Riksrevisionen anser att avtalet strider mot lagen om offentlig upphandling och skriver kritiskt:

”Någon dokumenterad bedömning av hur kostnaden för detta alternativ stod sig mot att anlita en annan leverantör har inte kunnat uppvisas. Detta är en allvarlig brist eftersom det i lagen finns ett krav på dokumentation av upphandlingar vars värde överstiger 100 000 kronor. Brister i eller avsaknad av dokumentation av upphandlingar medför även en ökad risk för oegentligheter och otillbörlig påverkan.”

Universitetsdirektör Kent Waltersson tillbakavisar kritiken och säger till Norrköpings Tidningar att det handlar om att universitetet har köpt platser på ett befintligt linjenät.

– Vi har inte sett att det råder någon konkurrenssituation.  Det finns inga andra bolag som kör på den här sträckan.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)