Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkare rekommenderar laddstandard för elbussar

För opportunity charging (snabbladdning längs busslinjen eller vid ändhållplats): Kontaktskenor monterade på busstaket över framaxeln; pantograf som sänks ner mot busstaket från en laddstation samt wi-fiprotokoll för kommunikation mellan fordon och laddstation. Foto: Ulo Maasing.

För opportunity charging (snabbladdning längs busslinjen eller vid ändhållplats): Kontaktskenor monterade på busstaket över framaxeln; pantograf som sänks ner mot busstaket från en laddstation samt wi-fiprotokoll för kommunikation mellan fordon och laddstation. Foto: Ulo Maasing.

De stora, europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACE har nu utfärdat rekommendationer för laddstandard för elbussar. I ACEA ingår de fem stora busstillverkarna i Europa: Daimler, Iveco, MAN, Scania och Volvo. Bakgrunden till rekommendationerna är att kollektivtrafikmyndigheter och bussoperatörer runt om i Europa nu planerar att satsa allt mer på elbussar.

ACEA konstaterar att det ligger i busstillverkarnas kunders intresse att det finns ett begränsat antal standarder för hela Europa när det gäller laddningslösningar. Därmed ökar man effektiviteten och undviker inlåsningseffekter, alltså att operatörer/kollektivtrafikmyndigheter blir låsta till vissa leverantörer.

ACEA framhåller i sina rekommendationer att olika parallella eller tekniska lösningar bör undvikas när man går över till elbussar. Med tanke på effektiviteten bör det vara möjligt att ansluta så många fordon som möjligt till samma laddstation. Om olika leverantörer erbjuder samma, standardiserade teknologi kommer städer, kollektivtrafikmyndigheter och bussoperatörer att ha valfrihet.

Organisationen konstaterar att EU-kommissionen har siktat in sig på en standard innan slutet av 2019. Många aktörer anser dock att det är alldeles för långt fram i tiden, inte minst med tanke på den snabba marknadsutvecklingen när det gäller elbussar. Det gäller städer, såväl som transportföretag, busstillverkare och leverantörer av laddutrustning, konstaterar ACEA.

Man konstaterar att när det gäller elektrifierade bussar finns flera olika lösningar på marknaden: dieselhybrider, elhybrider och helelektriska bussar. För laddning finns två alternativ: depåladdning och/eller snabbladdning längs linjen, så kallad opportunity charging.

För depåladdning rekommenderas CCS Combo 2. Foto: Wikimedi Commons.

För depåladdning rekommenderas CCS Combo 2. Foto: Wikimedi Commons.

Valet av lösning beror på en rad faktorer. En sådan är busslinjens struktur (linjelängd, hastighet, antal hållplatser, topografi, passagerarkapacitet med mera. Annat som  spelar in är vilken energistrategi man väljer, batterikapacitet och så vidare. Dessutom finns kontaktlös, induktiv laddning och konduktiv laddning.

Mot den här bakgrunden rekommenderar ACEA följande laddningslösningar för elbussar:

För depåladdning: CCS Combo 2.

För opportunity charging (snabbladdning längs busslinjen eller vid ändhållplats): Kontaktskenor monterade på busstaket över framaxeln; pantograf som sänks ner mot busstaket från en laddstation; wi-fiprotokoll för kommunikation mellan fordon och laddstation.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)