Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygbussarna begår elbusspremiär i Visby

Under Almedalsveckan sätter Flygbussarna in en elbuss i trafiken mellan Visby flygplats och Visby. Foto: Transdev.

Under Almedalsveckan sätter Flygbussarna in en elbuss i trafiken mellan Visby flygplats och Visby. Foto: Transdev.

På söndag inleds Almedalsveckan i Visby. Då blir det också premiär med elbuss för Flygbussarnas del. I samarbete med Transdev, Eskilstuna kommun och Sörmlandstrafiken kommer då Flygbussarna att sätta in eldriven buss i trafiken mellan Visby flygplats och Visby. Flygbussarna siktar också mot att sätta in sina första eldrivna bussar i trafiken till Arlanda och Bromma kring årsskiftet.

Flygbussarna har under flera års tid trafikerat sträckan mellan Visby Airport och Visby stad under somrarna. Man kör en buss enligt tidtabell, men under Almedalsveckan sätter man in tre extra bussar för att klara den omfattande trafiken till och från Visby.

Nytt för i år är att bussflottan förstärks av en elbuss, inlånad från Transdev i Eskilstuna. Elbussen, som rymmer 35 passagerare, har ingen fast tidtabell utan avgångar och ankomster anpassas efter resenärsflödet. Premiärturen äger rum på söndag den 2 juli klockan 09.15, då bussen avgår från flygplatsen till Visby.

– Vi är glada att i samarbete med Eskilstuna kommun och Sörmlandstrafiken just under Almedalsveckan få visa upp en av elbussarna som normalt går i Eskilstuna. För att underlätta för Flygbussarnas kunder är bussen tillfälligt omstajlad i Flygbussprofil, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör, Transdev Sverige AB.

Den batteribuss som sätts in i Visby under Almedalsveckan är en kinesisktillverkad BYD K9.

Flygbussarna uppger att man har som ambition att börja köra fler elbussar framöver och elbussen i Almedalen ses som ett startskott för framtida elbusstrafik.

– Vi hoppas att inom en snar framtid kunna erbjuda fler elbussar i vår ordinarie trafik. Ambitionen är att ha en buss i drift mot Arlanda och Bromma flygplats kring årsskiftet, säger Camilla Tienso, marknadschef på Flygbussarna.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)