Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utsläppsfritt och självkörande i Oslo

Självkörande, små bussar ska sättas i trafik på Oslos gator nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Självkörande, små bussar ska sättas i trafik på Oslos gator nästa år. Foto: Ulo Maasing.

Redan i mars nästa år kan resenärer i Oslo beställa en självkörande buss via lokaltrafikens, det vill säga Ruters, app. Med en enkel beställning i appen blir resenären hämtad inom fem – tio minuter och körd dit han eller hon ska.

Inledningsvis ska bussarna, som är eldrivna, testas i ett område i Oslo eller Akershus där 10 – 20 små, självkörande bussar ska sättas i trafik. Syftet är att testa hur tjänsten fungerar i praktiken, skriver den norska tidningen Aftenposten.

Ruter, som är trafikhuvudman i Osloregionen, siktar på en lösning där man beställer bussen via Ruters app. Resenären bestämmer själv vart bussen ska köra, så länge det är innanför testområdet. På vägen plockar bussen upp andra passagerare. Möjligen kommer man också att testa att köra på fasta linjer med fasta hållplatser.

Tanken är också att kunderna ska kunna åka med de självkörande bussarna på en vanlig biljett. Enligt Ruter vkll man att tjänsten med de självkörande bussarna ska vara en integrerad del av Ruters kollektivtrafik.

Projektet ska pågå till början av år 2019 och är kostnadsberäknat till 22 miljoner norska kronor. Det norska miljödepartementet bidrar med en tredjedel av kostnaden, Ruter får stå för resten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)