Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mindre bussar lyfter framtidens elbussmarknad

Elbussar frpån BYD i Shenzen, Kina. Landet dominerar allt mer när det gäller produktion av elbussar. Foto: ATR50/Wikimedia Commons.

Elbussar frpån BYD i Shenzen, Kina. Landet dominerar allt mer när det gäller produktion av elbussar. Foto: ATR50/Wikimedia Commons.

Den globala marknaden för elbussar växer snabbt, samtidigt som den förändras delvis, bland annat i samband med att nya former för automatiserad och individanpassad kollektivtrafik växer fram. Marknaden för mindre elbussar kommer att växa påtagligt. Det konstaterar IDTechX i sin årliga analys av elbussmarknaden i världen, Electric Buses 2018 – 2038. IDTechX är ett forsknings- och konsultföretag, baserat i Boston, USA, som är specialiserat på att analysera utvecklingen inom ny teknik.

Flertalet av de 15 största fordonstillverkare som idag tillverkar elfordon, Tesla inräknat, kommer också snart att tillverka elbussar, konstaterar rapporten. Grunden för detta är den snabba urbaniseringen i världen, samtidigt som allt fler restriktioner införs när det gäller utsläpp och användning av privatbilar.

Det innebär att marknaden för hybrid- och elbussar växer dramatiskt – enligt rapporten till en marknad värd 500 miljarder dollar, det vill säga ungefär 4200 miljarder (4200 000 000 000) kronor. Samtidigt förutspår rapporten en teknologiutveckling som innebär radikala förändringar när det gäller många elektriska och elektroniska delar i bussarna.

Vi kommer också att få vänja oss vid att bussar inte kommer att vara som vi har vant oss att se dem. Både till form och funktion kommer de att förändras. Små bussar kommer att svara för de radikalaste och största förändringarna, åtminstone till en början. Autonoma (självkörande) fordon som ibland fungerar som bil, ibland som taxi och ibland som buss gör sitt intåg på bred front. Även bland de största fordonen sker förändringar: trådbussar och spårvagnar blir mer som bussar och kör på batterier där det inte finns luftledningar.

BRT (superbussar) blir alltmer populära runt om i världen och åtminstone en halv miljon skolbussar kommer att bli elektriska för att minska föroreningar och spara pengar.

Flertalet av världens bussar tillverkas i Kina och så kommer det enligt rapporten också att vara i framtiden. Landet har, skriv er rapporten, de mest ambitiösa planerna för busstillverkning i världen och ofta också de mest innovativa lösningarna. Men busstillverkare utanför Kina kan fortsatt vara konkurrenskraftiga, även om deras marknadsandelar krymper.

Urbaniseringen i världen innebär att stadsbussar i framtiden kommer att utgöra en allt större del av den totala bussmarknaden. Idag avsätter städer inte sällan 10 – 30 procent av sin mark till parkering. Det är ohållbart i längden, konstaterar rapporten. Bussar är en nyckelfaktor för att komma tillrätta med problemet.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)