Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu fossilfritt i Gävleborg

Nu har även den femton gasbussarna i Gävles stadstrafik blivit fossilfria. Foto: Region Gävleborg.

Nu har även den femton gasbussarna i Gävles stadstrafik blivit fossilfria. Foto: Region Gävleborg.

Från och med nu kommer alla X-trafiks bussar, alltså den allmänna kollektivtrafiken i Gävleborg, att kunna köra på helt fossilfria drivmedel. Forsbacka Biogas, den nya biogasanläggningen på Forsbacka deponiområde I Gävle, är i drift sedan våren 2017 och i och med den kan det kommunala gasföretaget Ekogas nu leverera 100 procent biogas istället för 65 procent som tidigare via Gävleanläggningen.

För huvuddelen av bussarna i Gävleborg är det dock HVO, ett slags syntetisk diesel, som gäller.

Stadsbussarna i Gävle gick över från att använda raps som drivmedel till att använda syntetisk diesel redan 2015. I och med att samtliga dieselbussar som kör i linjetrafik åt X-trafik (cirka 175 stycken) ställdes om för att tankas syntetisk diesel så uppnåddes 97 procent fossilfri kollektivtrafik i länet. Målet har varit att X-trafiks bussar ska bli helt fossilfria under hösten 2017.

Det har gjort att Gävles gasbussar har varit något av miljöbovar i X-trafiks verksamhet.

De 15 gasbussar som finns i Gävle har inte haft tillgång till fullt 100 procent biogas tidigare eftersom anläggningen i Gävle inte har haft kapacitet att producera mer. Med den nya anläggningen i Forsbacka kan Ekogas producera tillräckligt mycket och säkra tillgången för bussarna i Gävle. Detta innebär att X-trafik redan nu i juli kommer att köra samtliga bussar i länet på helt fossilfria bränslen. X-tågen kör på Bra miljöval (grön el).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)