Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danskt företag vill köra förarlösa bussar i Göteborg

Danska Autonomous mobility vill köra förarlösa bussar från Navya i Göteborg. Keolis är delägare i Navya. Foto: Ulo Maasing.

Danska Autonomous mobility vill köra förarlösa bussar från Navya i Göteborg. Keolis är delägare i Navya. Foto: Ulo Maasing.

Det danska företaget Autonomous mobility vill redan i november köra förarlösa bussar i Göteborg, rapporterar Ny Teknik. Först vill man köra med en liten buss i Chalmersområdet under en sexveckorsperiod i november, sedan vill man köra ett sex månaders test med två små bussar på Chalmers Lindholmen nästa år.

Autonomous mobility är ett dotterbolag till den danska Semlergruppoen, som är landets största bilimportör.

Företaget skickade för flera månader in en ansökan till Transportstyreklsen om de två testerna i Göteborg, men man har ännu inte fått något beslut från myndigheten.

Tanken är att Autonomous mobility bussar ska gå i tiominuterstrafik mellan en parkering och Chalmers Lindholmen. För resenärerna blir det gratis att åka.

De fordon som ska använmdas är franska Navya Arma som redan har testats eller går i trafik i en rad städer i världen, bland annat i Paris och Las Vegas. En av delägarna i Navya är kollektivtrafikoperatören Keolis.

Navya Arma är helt eldrivet, kan köras i upp till 45 kilometer i timmen och har plats för 15 personer.

– Vår idé handlar främst om att förstå hur autonom körning fungerar. Vi vill inte vara en bussoperatör men har en vision att kunna erbjuda shuttle-tjänster i Sverige, Danmark och Norge, säger Jakob Münter, affärsutvecklare på Autonomous mobility, till Ny Teknik.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)