Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Felaktig mobilanvändning ger böter för bussförare

Harriet Söder, vd fr Länstrafiken i Västerbotten: "Vi måste få människor att förstå allvaret." Foto: Länstrafiken i Västerbotten.

Harriet Söder, vd fr Länstrafiken i Västerbotten: ”Vi måste få människor att förstå allvaret.” Foto: Länstrafiken i Västerbotten.

Bussförare i Västerbotten som använder mobiltelefonen på ett felaktigt sätt när de kör får betala ett vite på 1 000 kronor. Det är Länstrafiken i Västerbotten som i sina avtal med de bussföretag man anlitar som operatör har skrivit in en klausul om detta.

Under 2017 har fyra bussförare i Västerbotten bötfällts när resenärer har rapporterat om förarnas mobiltittande under färd, rapporterar SvT Nyheter Västerbotten. De fyra har kört på de längre linjerna i Västerbotten.

– Det har handlat om förare som hållit telefonen i handen och pratat under körning. Vi måste få människor att förstå allvaret med det här. Det är ett problem i branschen, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten, till SvT Västerbotten.

Länstrafiken uppmanar resenärer att höra av sig om man ser att någon bussförare använder mobiltelefonen på ett sätt som inte är tillåtet.

– Vi vill då veta vilken tid och vilken tur de har åkt. Chaufförerna behöver ha ett allvarligt samtal med sin chef, säger Harriet Söder.

Länstrafikens policy är att mobiltelefonen endast får användas under körning om föraren använder handsfree och att samtalet är ett tjänstesamtal. Privata samtal få göras endast när bussen står stilla.

Taggat som: , , , , ,

4 kommentarer »

  1. Detta är ju mycket intressant rent juridiskt och arbetsrättsligt. Tror att artikeln är lite fel skriven då det knappast är möjligt för länstrafiken att ta ut vite av en arbetstagare framför allt som den inte är anställd hos länstrafiken (och inte ens om så vore fallet). Mer troligt är väl att det är företaget som kör linjen som fått vitet?

  2. Dessutom hur bevisar man detta? Har man plötsligt rätt att gå in i privata personers mobiltelefon och ta reda på när och var denne har ringt nummer som är privata eller arbetsrelaterade? Det tror jag knappast håller juridiskt

  3. Håkan Ferner har alldeles rätt. Bussmagasinets formulering är inte riktigt korrekt. Av Svt:s rapportering i ärendet framgår det att det är bussbolaget som har vitesklausulen.

  4. En allmänt sur och förbannad resenär kan hävda att jag håller i Telefonen samtidigt som jag kör och hur motbevisar jag det som förare.
    När det gäller skilda uppfattningar om ett händelseförlopp så ställer sig Länstrafiken oftast på resenärens sida.

    Hur ska arbetsgivaren kontakta föraren när det gäller arbetsrelaterade frågor. Förarna kommer att vägra svara när det ringer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)