Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyska storstäder kräver snabbare satsning på elbussar

En elhybridbuss från Volvo under laddning i Hamburg. Foto: Ulo MAasing.

En elhybridbuss från Volvo under laddning i Hamburg. Foto: Ulo MAasing.

Sju tyska storstäder, bland dem Berlin, Hamburg och München, sätter nu press på fordonsindustrin att påskynda utvecklingen av elbussar. Det rapporterar den tyska tidskriften Der Spiegel. Lokaltrafikföretagen i de sju storstäderna har gått samman i ett initiativ för att göra det möjligt med en övergång till emissionsfria bussar.

Men man är inte nöjd med utvecklingstakten från fordonsindustrins sida och menar att de elbussar som finns på marknaden ännu inte är tillräckligt utvecklade.

– De måste visa att de har elbussar som är mogna för serietillverkning. Marknaden finns där, säger Henrik Falk, vd för Hamburger Hochbahn, det vill säga lokaltrafiken i Hamburg.

De sju lokaltrafikföretagen anser att det ännu inte finns några batteribussar som fullt ut håller måttet.

Cheferna för lokaltrafiken i de samarbetande städerna har enligt Der Spiegel redan träffat tillverkare från bland annat Tyskland och Kina. 2019 och 2020 kommer Hamburg att köpa sina första 60  ”ordinarie” batteribussar – de som idag kör i staden betraktar man mer som prototyper än som bussar, färdiga för serieproduktion i stor skala.

Upphandlingen inleds inom kort. Henrik Falk säger till Der Spiegel att han räknar med att fler städer kommer att i stor skala beställa elbussar. Idag domineras stadstrafiken i tyska städer av dieselbussar.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)